1 de 10
LLENGUA CATALANA

El TSJC rebutja que s'hagi d'impartir una assignatura en castellà aquest curs

El màxim òrgan judicial de Catalunya desestima el recurs de l’Assemblea per una Escola Bilingüe i no imposa cautelars per a garantir el 25% de castellà a les aules

Escola del Turó del Drac de Canet | Europa Press
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 29 d'agost de 2022 a les 13:45 |
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) contra les instruccions del Departament d’Educació per al curs vinent i ha rebutjat que s'hagi de cursar una assignatura en castellà. La Fiscalia també s'hi ha mostrat contrària, mentre que l’AEB ja ha avançat que recorrerà la resolució.

D’aquesta forma, el màxim òrgan judicial de Catalunya ha optat per no imposar mesures cautelars per a garantir el 25% de castellà a les aules i ha descartat propostes com la inclusió del castellà als projectes lingüístics com a llengua vehicular i de referència. L'associació espanyolista demanava incorporar "com a mínim una assignatura, matèria, àrea o activitat de caràcter troncal o anàleg" en aquesta llengua.


En l’escrit, la jutgessa remarca la necessitat de disposar d’una "justificació" que demostri "adequadament" quins danys i perjudicis de reparació impossible concorren per acordar la suspensió. També afirma que les mesures cautelars "no es poden confondre" amb un enjudiciament del fons del procés.

La Sala de Vacances del TSJC, en funcions, ha considerat "inadmissible" la manca de concreció dels perjudicis que provocarien les instruccions d'Educació, el qual l'ha portat a determinar que "no escau" aplicar la mesura cautelar sol·licitada. El fiscal també s'ha alineat amb la Generalitat i s'ha posicionat en contra del recurs, quelcom que l'AEB ha catalogat de "sorprenent".


El nou decret llei del Govern sobre projectes lingüístics, ideat per esquivar la primera sentència del TSJC que imposava un 25% de castellà a les aules, rebutja l'aplicació de percentatges en l'ús de llengües en l'ensenyament no universitari. Tanmateix, estableix que cal "mantenir" el català com a "centre de gravetat del servei públic educatiu de Catalunya".

Un dels acords que van sorgir de la darrera reunió de la taula de diàleg del 27 de juliol se centrava en la protecció del català a les escoles, a més d'altres aspectes al voltant de la llengua. Tots dos governs es van comprometre per escrit a establir un escut per a la llengua catalana davant l'ofensiva judicial a les aules, que dona empara als canvis legislatius que va aprovar el Parlament el maig passat. 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació