Avortament per a menors i baixes menstruals: guia per entendre la nova llei

La norma, aprovada aquest dimarts al consell de ministres, també facilita l'accés a píndoles anticonceptives gratuïtes

Manifestació pel dret a l'avortament, imatge d'arxiu.
Manifestació pel dret a l'avortament, imatge d'arxiu. | Laura Busquets / ACN
Yaiza Sánchez
30 d'agost del 2022
Actualitzat a la 13:15h
Fa més d'una dècada que l'avortament és un dret tipificat i reconegut a l'Estat espanyol. Malgrat ser considerada una llei progressista, deixa a l'aire certs factors que el govern espanyol ha inclòs ara en la reforma de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva. Aquesta va començar-se a tramitar al maig i, després de rebre els informes de la Fiscalia, el Consell General del Poder Judicial i el Consell de l'Estat, s'ha aprovat definitivament aquest dimartsen el Consell de Ministres.

La ministra d'Igualtat i principal impulsora de la mesura, Irene Montero, va desgranar alguns dels avenços, el més destacat d'ells l'aprovació de l'avortament a menors de 16 i 17 anyssense el permís dels progenitors, però també n'inclou d'altres, com la distribució gratuïta de píndoles anticonceptives o la baixa per menstruacions doloroses. A continuació, us presentem una guia per entendre'n les claus:

Menors i l'avortament
La principal novetat és que el dret també s'aplicarà a les menors de 16 i 17 anys, que podran avortar sense necessitar el permís matern o patern. També s'han eliminat els tres dies obligatoris de reflexió, una de les clàusules que el PP va implementar.

Ara bé, la reforma no canviarà els terminis actuals: es pot avortar fins a la setmana 14 de gestació. L'excepció que permet dur la pràctica a partir de la setmana 21 si l'embaràs suposa un risc per la salut de la mare o el fetus presenta greus anomalies, també es manté.

Els hospitals públics podran efectuar la pràctica
Fins a la data, més del 85% dels avortaments es realitzen a clíniques concertades o privades, tal com recull el Diario de Sevilla. I quin és el motiu? Segons ha assenyalat Montero, és a causa de l'objecció de consciència, que permet al personal mèdic negar-se a fer la pràctica. Això sí, s'han d'assegurar que algun professional pot encarregar-se'n.

Amb l'objectiu de trobar l'equilibri entre el dret de les dones i la llibertat d'elecció dels metges, la nova normativa facilitarà "la identificació de les necessitats sanitàries, de manera que es pugui assegurar el dret en tots els casos". Per tant, es garanteix que la pràctica pugui efectuar-se als centres públics.

La gestació subrogada, al punt de mira
La legislació espanyola no accepta la gestació subrogada -de fet, considerava que la persona que donava a llum al nadó era legalment la mare del bebè-, motiu pel qual les parelles que recorreguessin a aquest mètode havien de marxar fora de les fronteres.

Ara, però, estarà permès pels tribunals la persecució de les parelles que marxin a l'estranger a seguir amb el procés.

Píndoles anticonceptives gratuïtes
Els anticonceptius hormonals i la píndola del dia de després seran finançats públicament. A més a més, es distribuiran de forma gratuïta a instituts dins de les campanyes d'educació i prevenció sexual.

Un embaràs més segur
La nova normativa inclou mesures per fomentar les pràctiques saludables en les etapes de l'embaràs, en especial, durant el part i el postpart. Un exemple és la incorporació d'una baixa prepart a partir de la setmana 39 de gestació, que no retallarà cap dia del permís de maternitat.

Un pas en la pobresa menstrual
Per acabar, la modificació dona pas a tres mesures que inicien una batalla contra la pobresa menstrual. En primer lloc, es garanteix la distribució de productes d'higiene menstrual a dones que es trobin en risc d'exclusió social, així com les que es trobin a la presó. En aquest sentit, s'aplicarà l'IVA superreduït als articles, que actualment se situava en el 10%. La tercera, més innovadora, permet la baixa de tres dies que podran demanar les persones menstruants amb una regla dolorosa.

Així, es tracta d'una modificació de llei completa i ambiciosa que, segons les previsions, entrarà en vigor a principis de 2023.