El «pla B» de Sánchez al Midcat vol unir Barcelona amb Itàlia

El president espanyol planteja aquest projecte com a alternativa a si França es manté en el "no" a l'estructura per fer arribar gas a Europa

El moll d’amarratge de la planta de gas d'Enagás al port de Barcelona
El moll d’amarratge de la planta de gas d'Enagás al port de Barcelona | ACN
25 d'agost del 2022
Actualitzat a les 14:30h
El president del govern espanyol Pedro Sánchez té un "pla B" a la posada en marxa del Midcat, al que per ara França s'oposa. L'alternativa per portar gas a Europa i perdre dependència de Rússia dependria de trobar l'entesa amb Itàlia i unir els ports de Barcelona i Livorno. "Si no tira endavant el pla A, doncs buscarem el pla B", ha assegurat Sánchez.

En la roda de premsa posterior a la trobada amb el president de Colòmbia Gustavo Petro, el cap de l'executiu estatal ha destacat que dins del projecte RePowerEU hi ha la interconnexió pirenaica de la península Ibèrica amb França, i que treballarà per intentar suma EmmanuelMacron al projecte. Per ara, el govern francès s'ha oposat al projecte perquè no creu que sigui la solució al context actual.

Malgrat els intents de convèncer el líder francès, Sánchez ha obert la porta a l'alternativa italiana que també consta en el mateix projecte. El pla amb Itàlia implica utilitzat les regasificadores del país i connectar ciutats portuàries com Gènova amb l'Estat. L'objectiu, com amb França, és aprofitar el potencial de la península Ibèrica per nodrir de gas a la resta d'Europa.

Un dels principals interessats en tirar endavant el Midcat o qualsevol connexió que permeti fer arribar gas a Europa a través de la península Ibèrica és Alemanya, amb el propòsit de no dependre del país presidit per VladímirPutin. Amb l'objectiu de fer pinya i pressionar Macron, Sánchez es reunirà amb el primer ministre alemany Olaf Scholz el pròxim dimarts.