Bustos perd el tercer grau i torna a estar en règim tancat a la presó

El jutge accepta el recurs de la Fiscalia contra la classificació que permetia a l'exalcalde de Sabadell sortides del centre penitenciari dos mesos després d'haver-hi ingressat

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, en una imatge d'arxiu
L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, en una imatge d'arxiu | Albert Segura
23 d'agost del 2022
Actualitzat el 24 d'agost a les 16:09h
L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, que compleix condemna per una peça del cas Mercuri que acredita la retirada de multes a familiars, torna a estar en règim tancat a la presó. El jutge de vigilància penitenciària li va revocar el passat mes de juliol el tercer grau restringit que li va ser concedit dos mesos després d'haver ingressat al Centre Penitenciari de Lledoners, el 12 de gener, i que la Fiscalia va recórrer el passat mes d'abril. El ministeri públic va argumentar aleshores que Bustos, que compleix una pena de tres anys de privació de llibertat per dos delictes de tràfic d'influències, encara "minimitza" els delictes de corrupció, que "només els reconeix parcialment" i que, per tant, era prematur concedir-li el règim obert encara que fos amb caràcter restringit. 

La concessió d'aquest règim, que durant uns tres mesos ha permès a l'exalcalde sortides de la presó, ja va ser controvertida. En realitat, la junta de tractament de Lledoners va proposar per majoria -no per unanimitat- que continués en règim tancat. Però va ser la direcció general d'Assumptes Penitenciaris, que depèn de la conselleria de Justícia, la que li va concedir tot subscrivint els criteris de l'equip tècnic encarregat de la classificació, format per quatre psicòlegs i quatre juristes de la Subdirecció General de Programes de Rehabilitació. 

Entre aquests criteris tècnics, segons va detallar Efe, es va argumentar que no existeix risc de reincidència per part de Bustos, ja que va deixar la política de forma definitiva el juliol del 2014, quan va renunciar a la regidoria sense cartera que li va permetre mantenir un càrrec a la Diputació de Barcelona amb una retribució d'uns 83.000 euros anuals fins quasi dos anys després de l'esclat del cas Mercuri. A més, es va tenir en compte que el seu ingrés a la presó va ser voluntari i que compta amb suport familiar. A més, va abonar la quantitat fixada per responsabilitat civil. Tot i això, l'exdirigent socialista continua tenint causes pendents per delictes relacionats amb la corrupció. 

En la interlocutòria, el jutge rebutja els criteris de la Generalitat i considera que el tercer grau de Bustos és "desproporcionat" pel poc temps transcorregut des de l'ingrés a la presó (un mes i dotze dies). En aquest sentit, considera que no hi ha hagut un temps mínim d'observació del recurs que permeti justificar el règim de semi-llibertat. Així mateix, el jutge també recomana a l'exalcalde de Sabadell que faci un programa penitenciari sobre assumpció delictiva i indica que "necessita un abordatge sobre el reconeixement dels fets sense justificacions".

Pendent de tres causes
Bustos va entrar a presó per complir-hi tres anys per dos delictes de tràfic d'influències, concretament per haver retirat multes de trànsit a familiars -peça 30 del cas Mercuri-, després que el Tribunal Suprem ho ratifiqués el març de 2021. Aquesta era la segona sentència ferma amb privació de llibertat: també tràfic d'influències a l'Ajuntament de Montcada i Reixac (un any i quatre mesos) pel nomenament irregular a dit d'una alt càrrec -peça 5-.  L'exbatlle, poc després de conèixer l'obligació d'entrada a presó, va qualificar de "desproporcionats" els tres anys per retirar multes a familiars

L'exalcalde de Sabadell encara està pendent de judici per tres peces de la macrocausa de Mercuri. La més rellevant és la 28, que fa referència a l'adjudicació del contracte de residus i neteja viària de Sabadell a l'empresa Smatsa i per la qual està acusat de prevaricaciótràfic d'influènciessubornfalsedat documental, infidelitat en la custòdia de documentsrevelació de secrets, blanqueig de capitalsdelicte electoral. Una altra peça que té pendent és la 31, sobre suposades contractacions a dit al Consorci de Residus del Vallès Occidental i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

A més, s'està a l'espera de com evoluciona la peça 25, la que afecta a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) sota la presidència de Bustos. Inicialment tancada, l'Audiència de Barcelona la va reobrir, el passat estiu, per investigar si es va produir malversació de cabals públics. El cas afecta també l'alcalde socialista de Pineda de Mar, Xavier Amor, aleshores assessor a la FMC.