Què implica ser declarat zona catastròfica?

El govern espanyol donarà ajudes a les víctimes dels territoris afectats per grans incendis aquest estiu, com ara el Bages, amb el foc del Pont de Vilomara

Estat d'alguna de les cases de River Park, al Bages, després de l'incendi
Estat d'alguna de les cases de River Park, al Bages, després de l'incendi | ACN
23 d'agost del 2022
Actualitzat a les 15:01h
El Consell de Ministres ha declarat com a zones catastròfiques diversos punts de l'Estat afectats per grans incendis aquest estiu. Entre aquests hi ha el delPont de Vilomara, al Bages, que va cremar més de 1.700 hectàrees el juliol passat, deixant calcinades cases i habitatges, sobretot a la urbanització River Park. Per agilitzar la recuperació d'aquestes zones, el govern espanyol ha fet aquesta declaració; què implica i quan es pot sol·licitar?

Qui pot sol·licitar-ho i quan? Les comunitats autònomes poden sol·licitar la declaració de les zones catastròfiques, però ha de ser el Consell de Ministres qui finalment ho declara. Es pot demanar sempre que les emergències o catàstrofes hagin estat originades per causes naturals o derivades de l'acció humana, sigui accidental o intencionada, segons detalla la llei del Sistema Nacional de Protecció Civil. La declaració de zona catastròfica s'emet durant la fase de recuperació per "restablir la normalitat a la zona sinistrada". 

Què es valora? Hi ha diferents condicions que es tenen en compte a l'hora de declarar una zona com a catastròfica. Sobretot, però, es valora que el succés "pertorbi greument les condicions de vida de la població en una àrea geogràfica determinada" si s'hi han produït danys materials o personals o també si s'ha interromput algun servei públic essencial.

Hi ha indemnitzacions per a les víctimes? La legislació vigent contempla atorgar ajudes per danys materials i personals, però no en format d'indemnització. Pel que fa als danys personals, aquests són morts o incapacitat absoluta i permanent, en el moment d'atorgar les ajudes. Els danys materials, per altra banda, han de ser "certs, avaluables econòmicament i referits a béns que comptin amb una assegurança, sigui pública o privada". En aquest cas, les ajudes són compatibles amb indemnitzacions o altres ajudes, però la suma no pot superar el valor del dany.

Les ajudes es poden donar a persones que hagin patit danys als seus habitatges o produccions agrícoles, ramaderes, forestals o d'aqüicultura marina. També rebran compensacions econòmiques els Ajuntaments afectats i els particulars que hagin col·laborat en les tasques de neteja. A més, també hi ha ajudes específiques a indústries o infraestructures, com ara carreteres. 

Entre les diferents mesures fiscals recollides s'hi inclou l'exempció de la quota de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) i la reducció de l'Impost sobre Activitats Econòmiques. L'exempció de l'IBI es dona si s'està obligat a reallotjar-se parcialment o els danys no estan coberts per cap assegurança.