1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

Justícia ha intervingut el 65,3% dels símbols franquistes a Catalunya des del 2010

El departament actualitza i amplia el cens a l’espera de la futura llei de memòria democràtica

Una àguila franquista gravada en una de les campanes de l'església de Sort. | Memorial Democràtic
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 23 d'agost de 2022 a les 13:04 |
El 65,3% dels elements franquistes registrats arreu del territori català des de 2010 han estat intervinguts. Així ho indica el cens de simbologia franquista del Memorial Democràtic, que ha estat actualitzat i ampliat pel Departament de Justícia. En la seva majoria, es tracta de plaques d’habitatge, monuments, forges, tombes i làpides, relleus, inscripcions, retolació de carrers i grafits. També commemoratius a les víctimes de la violència social del 1936 i creus a víctimes del bàndol franquista.

Dels 3.934 elements feixistes detectats a Catalunya, s’han intercedit 2.056 (54,3%), que han estat retirats de la via pública, mentre que 417 (11%) han estat alterats o reinterpretats. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha incidit en la importància de la llei de memòria democràtica que s’està enllestint des de la Direcció General de Memòria Democràtica del departament. Ciuró ha assegurat que, un cop aprovada la norma, s’haurà de retirar tota la simbologia franquista amb el termini de dos anys. "Tindrem una llei que ho permetrà”, ha explicat.


En una primera etapa, el cens només incloïa els símbols ubicats a les capitals de comarca, a municipis de més de 10.000 habitants i a poblacions d'especial interès històric. Per a el·laborar-lo, 185 ajuntaments van col·laborar i es van aportar dades de 3.647 símbols. Tanmateix, des del 2019, s’està ampliant per tal que també reculli símbols de municipis d'entre 3.000 i 10.000 habitants. Ara per ara, ha permès detectar 287 elements franquistes nous.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació