Ajornat el desallotjament d'una família que vivia en un hostal proporcionat per l'Ajuntament de Barcelona

El consistori s'ha compromès a continuar oferint el recurs a l'espera d'una reunió amb Serveis Socials

Membres de Raval Rebel a la porta de l'hostal on viu la família
Membres de Raval Rebel a la porta de l'hostal on viu la família | ACN
NacióDigital
22 d'agost del 2022
Actualitzat a les 17:50h
El desallotjament d’una família georgiana que fuig de la invasió russa d’Abkhàzia que viu en una habitació d'un hostal de Barcelona s’ha ajornat fins que Serveis Socials de l'Ajuntament es reuneixi amb els afectats. Fa sis mesos, quan la Lela i l’Omar van arribar a Barcelona amb els seus fills de 9, 7 i 4 anys, el Servei d’Atenció a Immigrants, Migrants i Refugiats (SAIER) els va oferir un hostal del Barri Gòtic com a mesura temporal.

Fa unes setmanes el SAIER va comunicar a la família que se li retirava l’ajuda i que havia d’abandonar l’hostal. Després de diverses protestes per part de la família i l’entitat Raval Rebel, l’Ajuntament s’ha compromès a continuar oferint l’hostal a la família fins que es reuneixi amb Serveis Socials.

Segons l’Omar i la Lela, quan van arribar els van reconèixer la condició d’asilats polítics i els van assignar l’hostal com a solució habitacional. Segons el consistori, en canvi, la família no és sol·licitant d’asil a l’estat espanyol i per això no tenen accés als recursos previstos pels refugiats polítics.

No obstant, com que tenen tres fills menors d’edat, el SAIER i Creu Roja van treballar conjuntament per donar una solució habitacional temporal i se’ls va oferir allotjar-se a l’Hostal Baires del carrer Avinyó, al barri Gòtic de Barcelona, on encara resideix la família. Fa unes setmanes, però, la família va rebre una notificació de l’ajuntament on se’ls deia que no se’ls prorrogava l’ajuda i que havien d’abandonar l’hostal.

Segons l’entitat a favor del dret a l’habitatge Raval Rebel, que ha sortit en defensa de la família, la notificació deia que havien de marxar de l’hostal el dia 16 d’agost. Però, expliquen, les protestes d’aquell dia van ajornar el desallotjament per a l'endemà, quan noves protestes el van fer ajornar fins a aquest dilluns.

Aquest matí, de nou, un grup de membres de Raval Rebel s’ha concentrat davant de l’hostal per fer front a un possible desallotjament. No obstant això, cap cos policial ni judicial s’ha presentat al carrer Avinyó, així com tampoc cap representant del SAIER ni de l’Ajuntament. En el seu lloc, la família, segons ha detallat, ha rebut una altra notificació dient que el desallotjament seria aquest dimarts.

Més tard, ja a la tarda, l’Ajuntament ha anat més enllà i ha comunicat que suspèn el desallotjament fins que la família es reuneixi amb serveis socials per fer seguiment del seu cas. El consistori no ha precisat per què va notificar a la família fa unes setmanes que els retirava l’ajuda, però ha afegit que rebre aquest suport “implica assistir a una sèrie d’entrevistes periòdiques”.

“Creu Roja i Saier han tornat a citar la família per quarta vegada per intentar que es faci un seguiment social de la seva situació. Mentrestant, comptaran amb el recurs habitacional actual”, han asseverat fonts de l’Ajuntament.

La situació de la família
La Lela i l’Omar vivien amb a Geòrgia, a la regió d’Abkhàzia, d'on són originaris. Però, segons expliquen, en els últims anys Rússia ha anat envaint el país: “Cada dia Rússia controla un centímetre més del país”, diu l’Omar. Per això, aquesta família georgiana va decidir marxar del país i va arribar a Barcelona en avió el passat mes de març. Tot i que a Geòrgia els dos tenien feina, ella com a mestra de georgià en una escola i ell com a economista, aquí no en van trobar perquè no parlen català ni castellà.

Davant la manca d’ingressos i atès que tenen tres fills menors d’edat, el Servei d’Atenció als Immigrants, Migrants i Refugiats (SAIER) els va concedir una ajuda en forma d’allotjament durant sis mesos a l’Hostal Baires del barri Gòtic de Barcelona. La família, però, tampoc veu aquest allotjament com una bona solució perquè l’habitació és molt petita: “Només hi caben els matalassos. No s’hi pot caminar ni fer-hi res”, diu l’Omar.

A més, el pare de família, l’Omar, assegura que fa quatre mesos que no el deixen entrar a l’hostal i que dorm al carrer, en un banc per seure proper al lloc on dormen la seva dona i els seus fills. “Aquesta nit només he dormit dues hores. I en aquests mesos he perdut molt pes. Quan vaig arribar pesava 85 kilos i ara en peso 63”, afirma. Afegeix que no sap per què no el deixen entrar, però assegura que és el SAIER qui ha donat l’ordre a l’hostal de prohibir-li l’accés.

L’Omar diu que van venir a Barcelona perquè un advocat de Geòrgia els va dir que aquí els seria més fàcil obtenir la regularització com a asilats polítics. Però després de quatre mesos dormint al carrer, se’n penedeix: “Si arribo a saber que estaria dormint al carrer, no hauríem vingut aquí”, diu. Finalment, denuncia que els seus fills estan vivint en una situació de “molt estrès” però que el sistema de salut no li permet portar-los al psicòleg.
Arxivat a