L'1x1 de la batalla de Stalingrad: qui liderava els exèrcits soviètic i nazi?

Fa 80 anys començava un dels episodis més sagnants de tota la Segona Guerra Mundial i el veritable punt d'inflexió que va permetre als Aliats capgirar el conflicte per vèncer el Tercer Reich de Hitler

Un soldat rus oneja una bandera soviètica després de recuperar Stalingrad
Un soldat rus oneja una bandera soviètica després de recuperar Stalingrad | Museu Rus de Màlaga
23 d'agost del 2022
Actualitzat el 29 d'agost a la 13:29h

"Conservarem la ciutat o morirem aquí". Les paraules del tinent general Vassili Txuikov, un dels màxims comandants de l'exèrcit de la Unió Soviètica, són la definició perfecta de la batalla de Stalingrad. El 23 d'agost de 1942 començava un dels enfrontaments més durs, sagnants, cruels i devastadors de tota la Segona Guerra Mundial: els 200 dies de setge de les forces alemanyes van suposar un dels episodis clau de tot el conflicte i el més important de tota la història de la guerra a Europa. El veritable punt d'inflexió per als Aliats en capgirar les tornes i posar contra les cordes la Wehrmacht, l'Eix i el Tercer Reich d'Adolf Hitler.

Veritables mites militars es van enfrontar en aquella batalla del 1942 i 1943 a la ciutat del Volga, un dels bastions de la Unió Soviètica i un dels símbols de la resistència roja contra la invasió alemanya. Van confrontar-s'hi comandants alemanys que van girar l'esquena a Hitler i les seves consignes suïcides o sanguinaris líders soviètics que van permetre executar desertors o soldats que es retiraven del front "abans que perdre un centímetre de la ciutat".

Stalingrad és una de les batalles més importants de tota la història de la Segona Guerra Mundial i una de les menys reverenciades pels països occidentals, que sempre han centrat la seva atenció en fites com el desembarcament de Normandia o la batalla d'Iwo Jima, totes liderades pels Estats Units. Quins van ser els principals actors d'aquell transcendental xoc?

 
Arxivat a