Troben el cos d'un cetaci de cinc metres encallat a la Barceloneta

L'animal, que es desconeix si és un dofí o una balena, està en procés de descomposició

Una imatge d'arxiu d'una platja de Barcelona
Una imatge d'arxiu d'una platja de Barcelona | Ricard Novella
NacióDigital
21 d'agost del 2022
Actualitzat a les 16:51h
Succés insòlit a Barcelona: aquest dissabte a darrera hora de la tarda s'ha trobat el cos d'un cetaci de cinc metres en descomposició a la platja de Sant Miquel de la Barceloneta. Concretament, l'animal és al trencaonades de la platja, justament a la vorera contrària a la dels banyistes. És per això que des de la sorra no se'l pot veure. A aquest espigó de Sant Miquel, només s'hi pot arribar nedant.

Quasi un dia després de la troballa, un portaveu dels Agents Rurals ha explicat a El Periódico que els experts del cos, que encara no han pogut examinar amb deteniment l'exemplar, desconeixen si es tracta d'una balena o d'un dofí. A simple vista, sembla un dofí, però als especialistes els fa sospitar el seu color blanc i les seves grans dimensions. Si fos una balena, segons els Agents, podria ser una cria. 

Quasi 20 hores després de ser descobert, ningú l'ha recollit 
L'Ajuntament de Barcelona creu que ha de ser la Guardia Civil qui s'encarregui de moure l'animal perquè és qui té els recursos necessaris per fer-ho, ja que jurisdiccionalment el que passa a les aigües correspon a l'institut armat. No obstant això, els Agents Rurals han considerat que no és tan evident a qui li toca actuar i que no pot descartar-se que finalment hagi de fer-ho la Guàrdia Urbana de Barcelona. 

Així doncs, gairebé 20 hores després de ser descobert, continua sense estar clar qui acabarà retirant el cos. Mentrestant, la Unitat de Platges de la Guàrdia Urbana ha restringit l'accés a la zona als banyistes.

 I un cop retirin el cadàver, què? 
El més probable és que el cetaci, que podria portar diversos dies mort, acabi al Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) en el qual els Agents Rurals li faran una necròpsia. L'examen forense aclarirà si és un dofí o una balena i, sobretot, aportarà llum sobre la causa o causes de la seva mort. La necròpsia potser ajuda, també, a comprendre com ha acabat l'animal en el trencaonades de la platja de Sant Miquel, un succés insòlit.

Els cetacis es passegen per la costa catalana entre març i juny, especialment les balenes rorquals, que fan servir les aigües del Garraf com una zona d'alimentació. El que no acostuma a passar és veure-les tan a prop de la platja i menys a la ciutat de Barcelona.
Arxivat a