Catalunya assoleix un rècord històric d'exportacions el primer semestre de l'any

Les vendes a l'exterior d'empreses catalanes han augmentat un 17,2% interanual i representen un 24% del total de les fetes al conjunt de l'Estat

Procés de fabricació a la planta de Seat a Martorell.
Procés de fabricació a la planta de Seat a Martorell. | Europa Press
18 d'agost del 2022
Actualitzat a la 13:45h
Les exportacions catalanes van créixer un 17,2% interanual el primer semestre del 2022 i van assolir un nou rècord històric en una primera meitat de l'any, des que hi ha registres (el 2000). Així consta en les dades publicades aquest dijous al portal ICEX, del Ministeri d'Indústria, i segons ha destacat en un comunicat el Departament d'Empresa de la Generalitat. El valor de les exportacions va sumar 46.500 milions d'euros, representant el 24,4% del total de l'Estat, molt per damunt del pes de Catalunya en població i PIB.

Els increments més destacats en el període de gener a juny s'han produït en l'àmbit dels productes químics (+30%), el de l'alimentació i begudes (+14,4%) i els béns d'equip (8,9%). Igualment, l'augment més notable ha tingut lloc en les exportacions provinents de la demarcació de Lleida (+23,6%), per damunt de les de Barcelona (+17,3%), Tarragona (+16,5%) i Girona (+15%).

Tot i això, aquest salt ha estat lleugerament inferior al que ha tingut lloc al conjunt de l'Estat, on les exportacions han estat un 24,8% superior a les de la primera meitat de l'any passat. En el cas de la Comunitat de Madrid, l'augment interanual ha estat del 44,5%, si bé les d'aquest territori tan sols equivalen al 13,6% del total d'exportacions espanyoles. En relació a l'any anterior a la pandèmia, el 2019, el valor de les vendes d'empreses catalanes a l'estranger ha pujat un 24%, mentre que, al conjunt de l'Estat, la progressió ha estat una mica major, del 28,4%.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat en relació a aquests resultats que "posen de manifest que, tot i la complexitat de la situació econòmica internacional, l'empresa catalana és competitiva i està ben posicionada al món". "L'activitat exterior del teixit productiu català és un tret estructural de la nostra economia i un dels grans actius que tenim com a país", ha subratllat.