Borràs nega que saludés persones que van trencar el minut de silenci de l'homenatge del 17-A

Assegura que, tot i tenir les funcions suspeses, continuarà anant al Parlament perquè és presidenta "mentre no se n'esculli una altra"

Laura Borràs, en una imatge d'arxiu al Parlament
Laura Borràs, en una imatge d'arxiu al Parlament | Pau Ollé
18 d'agost del 2022
Actualitzat a les 9:55h
Malgrat els vídeos que recullen salutacions, abraçades i complicitat entre Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament, amb manifestants al final de l'acte d'homenatge a les víctimes del 17-A, la també presidenta de Junts nega que simpatitzés amb qui va trencar el minut de silenci. "No anava a saludar aquest grup de persones. No trobarà cap vídeo en què jo m'hagi acostat i aplaudit aquesta persona", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha lamentat determinades "lectures i interpretacions" que s'ha fet de la seva actuació, criticada per la majoria de formacions polítiques i de la qual es van desmarcar també destacats dirigents de la cúpula de Junts.

De fet, en una entrevista posterior a RAC 1, ha lamentat que és "trumpisme fer veure que ha passat el que no ha passat". La seva versió dels fets és que ella només es va acostar a manifestants que reclamaven saber "la veritat" dels atemptats un cop acabat l'acte i que no va interactuar amb qui havia trencat el minut de silenci. "Està totalment fora de lloc interrompre un minut de silenci", ha defensat. Borràs ha reivindicat que ella, en nom de Junts, va respectar "escrupolosament" el minut de silenci i que el grup a qui va saludar compta també amb afectats pels atemptats i no tenen "res a veure" amb qui va llançar crits durant l'acte. "Saludar a persones amb cartells que reclamen saber la veritat no és un fet condemnable", ha insistit.

Tant víctimes com la UAVAT van lamentar que no es respectés el minut de silenci. "Ens han fet molt de mal", assegura l'assessor i portaveu de la plataforma, Robert Manrique, en una entrevista a NacióDigitalBorràs ha negat també que ella fos protagonista de l'acte i que no se sent interpel·lada per qui l'acusa d'haver-lo boicotejat. A més, ha afegit que està d'acord amb què les víctimes havien de ser les protagonistes, com va de defensar l'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez en un tuit crític, i que el focus s'ha de posar també en els interrogants no resolts dels atemptats.

Borràs també ha criticat que Alba Vergés, com a vicepresidenta primera del Parlament, no assistís a l'acte com a principal representant de la cambra. Ho va fer la vicepresidenta segona, la socialista Assumpta Escarp. Borràs ha convidat a reflexionar "a qui podria haver evitat" (és a dir, a ERC), que la màxima representació l'ostentés "un partit del 155 i que ha vetat la comissió d'investigació del 17-A" al Congrés.

Continuarà anant al Parlament
Tot i això, la presidenta suspesa sosté que és ella qui continua tenint la màxima representació de la cambra catalana. "Soc presidenta mentre no se n'esculli una altra", ha dit. De fet, ha precisat que, tot i tenir les funcions suspeses, anirà al Parlament, tot i que no ha concretat què farà i què no. Ha precisat que ja no utilitza el cotxe oficial ni percep el sou, però sí que ha deixat caure que difícilment li podran impedir entrar al seu despatx. 

Borràs ha esquivat defensar obertament que s'ha de trencar el Govern amb ERC després de la seva suspensió. Ha criticat, però, que és greu que no estigui sent operatiu el 52% a favor de la independència que es va derivar de les urnes del 14-F i que, per això, la situació s'ha d'"analitzar i prendre les decisions que siguin oportunes". Ha lamentat, en aquest sentit, que hi ha 700.000 persones independentistes que han deixat de votar les formacions que defensen aquesta opció. "Estem més aturats que mai i, fins i tot, passes enrere", ha criticat.