Picabaralla pública a Junts pels incidents en l'homenatge a les víctimes del 17-A

Turull i consellers es desmarquen del comportament de Borràs en l'acte de l'aniversari dels atemptats, on ha simpatitzat amb un grup de manifestants que han interromput el minut de silenci

Laura Borràs, Aurora Madaula i Jaume Alonso-Cuevillas, en la concentració.
Laura Borràs, Aurora Madaula i Jaume Alonso-Cuevillas, en la concentració. | ACN
17 d'agost del 2022
Actualitzat el 18 d'agost a les 19:23h
L'acte d'homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils ha derivat en una polèmica política inesperada a Junts que ha esclatat públicament a través de Twitter. El detonant ha estat el grup de manifestants que ha interromput el minut de silenci i contraprogramat l'acte oficial reclamant conèixer "la veritat" i amb qui la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, ha simpatitzat posteriorment. Prop d'un centenar de persones han boicotejat la commemoració del cinquè aniversari dels atemptats gihadistes amb crits i consignes contra l'estat espanyol, un comportament que ha generat un profund malestar entre les víctimes, protagonistes eclipsades pels incidents, i del qual se n'han desmarcat el sector afí a Jordi Turull i consellers de Junts al Govern. 

De nou, l'escenari de l'homenatge ha estat el mosaic de Joan Miró, a les Rambles, al punt on es va aturar la furgoneta conduïda per Younes Abouyaaquob després de conduir 800 metres carrer avall i matar 14 persones. Pocs minuts després d'acabar l'acte, la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, s'ha acostat a saludar els concentrats quan encara hi havia víctimes a l'espai on s'ha fet l'homenatge. Entre crits de "presidenta", la líder de Junts ha repartit abraçades i ha conversat amb els manifestants que poc abans havien torpedinat l'homenatge. Un bany de masses similar al que es va viure a les portes del Parlament el dia que va ser suspesa com a presidenta i que ja va incomodar alguns dirigents del partit.

Borràs ha assegurat que ha assistit a l'acte com a presidenta de la cambra -aquest cap de setmana ha reactivat el seu Twitter institucional- però el tracte protocolari que ha rebut -situada a tercera fila- i el fet que la màxima representació del Parlament l'hagi exercit la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp (PSC), ha acreditat que la seva suspensió és vigent. Seguidament, Borràs ha assistit també a la concentració impulsada per l'ANC, els CDR i el Consell per la República davant de la delegació del Parlament Europeu a Barcelona en què els autors dels crits polèmics i altres manifestants han assenyalat directament el govern espanyol com a responsable dels atemptats. L'acte no tenia el suport de cap partit, però la presidenta de Junts s'hi ha acostat amb altres diputats propers, com la dirigent de la formació, Aurora Madaula.

La discrepància interna al partit s'ha fet evident quan aquest ha fet una piulada des del compte oficial en què ha condemnat que s'hagi trencat el minut de silenci. El joc de piulades i repiulades no ha estat casual i ha escenificat la discrepància. El diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas, proper a Borràs i membre també de la direcció del partit, ha esmenat la piulada del partit. El diputat i advocat d'algunes víctimes del 17-A, que era amb Borràs saludant els manifestants, ha negat que s'hagi trencat el minut de silenci. Els vídeos enregistrats per diversos periodistes mostren el contrari. L'esmena de Cuevillas al posicionament del seu partit ha estat avalada, via repiulada, per Borràs, presidenta del partit i líder d'un dels sectors de la formació, i Francesc de Dalmases, de la màxima confiança de la dirigent independentista i amb un expedient obert per la intimidació d'una periodista de l'equip del FAQs. 

Un sector es desmarca sense dubtes
Altres dirigents de pes a Junts sí que s'han posicionat, "sense cap matís", contra el comportament dels manifestants. El secretari general del partit, Jordi Turull, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, les conselleres Lourdes Ciuró i Violant Cervera, el president del grup parlamentari, Albert Batet o l'exconseller Josep Rull s'han fet ressò de la condemna del partit als incidents durant l'acte. Especialment significatiu ha estat, també, que l'expresident de la Generalitat i de Junts, Carles Puigdemont, hagi repiulat l'esmena del partit al comportament dels manifestants. L'exsecretari general, Jordi Sànchez, ha estat encara més explícit. "No era el lloc ni per trencar el minut de silenci ni el moment per buscar protagonismes polítics", ha dit. Sànchez i Borràs van evidenciar distància durant l'etapa del primer com a secretari general del partit.

No és la primera vegada que l'agenda pròpia de la presidenta del Parlament suspesa incomoda dirigents de Junts tant de la cúpula com del Govern. En els moments previs a la seva suspensió per l'obertura oral del judici pels presumptes contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes, Borràs ja va topar amb veus de la direcció i consellers que li van demanar un pas al costat. Ella va desoir aquesta petició i va decidir portar la situació fins a la seva suspensió -avalada a la mesa per ERC, CUP i el PSC-. En aquesta decisió va comptar amb el suport de Turull i, de fet, el partit ha demanat aquesta mateixa setmana que es reconsideri la suspensió com a pas previ a recórrer a instàncies europees.

Però la incomoditat amb el rol de la presidenta de Junts també es va produir amb la complicitat que va exhibir amb els prop de 200 manifestants que es van concentrar a les portes del Parlament, que van escridassar als diputats d'ERC i de la CUP, així com els de partits no independentistes, i des d'on es van proferir insults racistes contra la diputada republicana Najat Driouech

Continuïtat a la Generalitat
El pols a Junts pel comportament de Borràs en el cinquè aniversari dels atemptats coincideix en un moment en què, malgrat l'aturada política estival, continua l'estira-i-arronsa per quin impacte ha de tenir en el Govern la seva suspensió com a presidenta de la cambra. Els seus afins continuen abanderant que s'ha de trencar la coalició amb ERC i sortir del Govern. Per contra, ni els consellers de Junts ni el pinyol que tanca files amb Turull avalen, per ara, aquesta possibilitat. En aquests moments, el partit té en marxa una auditoria per avaluar el compliment del pacte de govern que pretén sotmetre a consideració de la militància.  

Des de la celebració del congrés de Junts, en el qual Turull i Borràs van pactar una bicefàlia al capdavant del partit, l'exconseller ha anat guanyant terreny intern a l'espera d'una tardor que, a més de ser clau per a la fesomia del Govern, serà el pròleg de la batalla de les municipals del pròxim maig.