Salut

Un estudi català relaciona l'escalfament global amb el deteriorament dels ronyons

A través del seguiment a més de 2.000 pacients, l'Hospital German Trias i Pujol ha detectat problemes en la funció renal provocats per les altes temperatures

Un investigador analitzant mostres al laboratori | DCStudio
per NacióDigital, Barcelona | 17 d'agost de 2022 a les 13:53 |
Una investigació elaborada per l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, a Badalona, ha relacionat el canvi climàtic i l'empitjorament de la funció renal dels pacients amb insuficiència cardíaca. A través del seguiment a 2.167 pacients, l'estudi conclou que les altes temperatures de l'estiu representen un estrès pels ronyons i accelera, almenys de forma temporal, el declivi fisiològic del sistema renal.

Aquest últim fet es tradueix en un possible augment d'hospitalitzacions, així com de progressió de la malaltia. L'informe, que s'ha publicat a la revista Internacional Journal of Cardiology, suggereix que les variacions estacionals tindran un impacte cada cop més rellevant en la funció renal a mesura que s'agreugin els efectes del canvi climàtic.


La investigació l'ha elaborat la Unitat d'Insuficiència Cardíaca del Servei de Cardiologia de l'hospital badaloní durant dues dècades, ja que va iniciar-se el 2001 i va acabar fa tot just un any. Durant el temps d'observació, s'ha analitzat el valor mitjà de creatinina i la taxa de filtració glomerular estimada (TFGe), dos indicadors que serveixen per valorar el sistema renal.

Amb l'objectiu de comparar els índexs amb el registre meteorològic, es van obtenir a través del Servei Meteorològic de Catalunya les temperatures mitjanes i màximes mensuals registrades a Barcelona durant el temps d'estudi. Mitjançant el seguiment dels més de 2.000 pacients, es va detectar un empitjorament de la creatinina i de la TFGe entre juny i setembre, fet que coincideix amb els mesos de més xafogor a la capital catalana.


L'informe ha confirmat la tendència: com més elevades eren les temperatures, més deteriorat es trobava el sistema renal. El cap de servei de Cardiologia, Josep Luzón, considera que, tot i l'avanç que suposa el descobriment, serà difícil "trobar l'equilibri" mèdic en els pacients amb insuficiència cardíaca.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació