successos

El primer capellà de l'Opus Dei condemnat per abusos va pagar la víctima perquè callés

Sacerdot i víctima van firmar un contracte davant de notari a canvi del silenci i d'evitar accions penals

Imatge d'arxiu d'un capellà a l'església | Arquebisbat de Tarragona
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 16 d'agost de 2022 a les 10:38 |
Un capellà de l'Opus Dei, el primer condemnat per abusos, va pagar la víctima a canvi del silenci. Es tracta de Manuel Cociña, un dels sacerdots més rellevants de l'entitat, que, segons detalla eldiario.es, va abonar una "ajuda econòmica" de milers d'euros a la seva víctima perquè aquesta renunciés a qualsevol procés penal i a comentar el cas, a més d'admetre que els comportaments "en cap cas van ser abús sexual", segons un document notarial firmat l'abril del 2021.

"Manuel-José Cociña Abella haurà de comprometre's a (...) abonar a D. M. G. F. en concepte d'ajuda econòmica la quantitat de 17.000 euros, en el termini de 15 dies des de la firma d'aquest acord, i que obtindria donacions particulars", diu el text. Fonts properes al cas asseguren al digital esmentat que la víctima ja ha rebut els diners.


L'acord signat entre Cociña i la víctima indica que les despeses de "psiquiatria, psicòleg, medicaments psiquiàtrics o similars" que pogués necessitar la víctima en un futur -a partir dels sis mesos des de la firma del document- els hauria d'assumir ell. Un cop establert el "preu", el document notarial indica els compromisos que s'imposen a la víctima. 

En primer lloc, clàusules que obliguen M. G. F. a "renunciar a quantes accions puguin correspondre-li contra don Manuel José Cociña Abella i qualsevol altra persona, entitat o institucions relacionades amb ell (Col·legi Major Almonte, Prelatura de l'Opus Dei, Arquebisbat de Sevilla i Església catòlica)". Així, s'elimina la possibilitat que el sacerdot o les institucions es puguin veure reclamades als tribunals.


Més enllà del tema judicial, el document també fa referència al silenci públic de la víctima, qui es compromet a "no desvetllar ni pronunciar-se als mitjans de comunicació sobre aquest acord" un cop rebuts els diners. Si no es compleix, Manuel José Cociña podria exercir l'acció de reemborsament de la quantitat abonada en concepte de clàusula penal". 

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació