El PP converteix l'estalvi energètic en un torcebraç amb la Moncloa

Els populars assumeixen l'estratègia d'Ayuso de portar al TC el pla de contenció del consum i el PSOE alerta que els de Feijóo posen en risc els fons europeus

L'aparador d'una cadena de roba, al centre de Barcelona, aquest dimecres.
L'aparador d'una cadena de roba, al centre de Barcelona, aquest dimecres. | Pau Ollé
10 d'agost del 2022
Actualitzat a les 20:57h
Alberto Núñez Feijóo va arribar a la seu de Génova sota pali. Va prendre el control del partit per aclamació, després que Isabel Díaz Ayuso clavés l'estocada final a Pablo Casado, i es va disposar enfocar el recorregut fins a les eleccions espanyoles. Treva al PP per mirar endavant. Però estava escrit que el camí de Feijóo no seria planer, perquè Ayuso continua exercint de contrapoder, com s'ha comprovat en la resposta popular al pla d'estalvi energètic aprovat per la Moncloa. La presidenta madrilenya, en una estratègia que difereix sensiblement dels plantejaments exposats pel líder del partit en els darrers dies, té la intenció de rebatre el pla del govern de Pedro Sánchez als tribunals. I el PP ha evitat desautoritzar Ayuso en la nova batalla contra l'executiu del PSOE. L'enèsim torcebraç camí del nou cicle electoral.

Flirtejant amb les falsedats sobre què implicava l'aplicació del decret de l'executiu de Sánchez, Feijóo ha assumit els plantejaments dissenyats des de la Comunitat de Madrid. El PP no ha fet rectificar Ayuso. De fet, li ha acceptat la voluntat de desobediència -per exemple, amb el manteniment de la il·luminació en edificis públics en horari nocturn i el missatge transmès a la xarxa comercial- i ha defensat el recurs al Tribunal Constitucional, que l'executiu madrileny prepararà en els tres propers mesos amb l'argument que la Moncloa "ha envaït competències autonòmiques". Els populars s'han aprofitat del perfil baix de l'executiu de Sánchez, que evitarà sancions "immediates" pels incompliments de la restauració o els comerços.

El recurs d'inconstitucionalitat l'ha defensat aquest dimecres, dia d'entrada en vigor del pla d'estalvi energètic, el vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán. Els populars ja van expressar la seva disconformitat amb els plans de la Moncloa en la conferència multilateral de dilluns -l'entrada en vigor del decret no es va ajornar-, però el rumb dels tribunals imposat ara per Ayuso no havia sortit de la boca de Feijóo. Almenys no la va verbalitzar quan va sol·licitar una cita de presidents autonòmics per corregir les mesures de contenció del consum energètic. 

La Moncloa és conscient que el pla d'estalvi energètic no s'aplica amb el consens de les autonomies. La Generalitat, així com el govern d'Euskadi, van mostrar disconformitat amb les formes amb les quals es va validar -malgrat compartir-ne els objectius-, per la manca de flexibilitat. Però el govern espanyol ha topat, sobretot, amb la bel·ligerància del PP. Per rebatre l'estratègia iniciada pels populars, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha advertit que serà "molt difícil que prosperin" els recursos d'inconstitucionalitat. Llop ha apuntat que Ayuso haurà de fer "contorsions jurídiques" per tombar el decret de l'executiu espanyol i ha demanat a Feijóo que "posi ordre" al partit.

El PSOE ha desplegat l'artilleria per contraatacar el líder del PP. Per això, ha accentuat l'ascendent de la presidenta madrilenya al partit. El portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López, ha exposat que la resposta d'oposició al pla de la Moncloa demostra que al PP "mana Ayuso". A la vegada, López ha reclamat als populars propostes constructives. En consonància amb el portaveu del PSOE a la cambra baixa, Rafael Simancas, secretari d'estat de Relacions amb les Cortes i Assumptes Constitucionals, ha avisat els populars que la seva negativa a aplicar el pla d'estalvi posa en risc l'arribada dels fons europeus.

Els països de la Unió Europea han aprovat en les últimes setmanes una retallada del consum energètic per actuar davant un escenari de dificultats d'abastiment per la guerra a Ucraïna. Finalment, la retallada no serà lineal i, en el cas de l'Estat, s'aproximarà al 7%. El primer paquet de mesures ha entrat en vigor aquest dimecres i n'hi haurà més a partir del setembre, quan la Moncloa concreti el pla de contingència que ha d'enviar a Brussel·les.

De moment, les primeres accions de regulació del consum energètic s'han aplicat de manera desigual. Els topalls de la temperatura de l'aire condicionat -també n'hi ha per a la calefacció quan arribi la tardor-, i les limitacions en l'ús de la llum en aparadors i edificis públics en horari nocturn són les mesures més cridaneres. Estan pensades per atendre la tardor complicada que s'albira en termes econòmics. En la política espanyola també es divisen turbulències.
Arxivat a