Les terrasses de les places de Gràcia tancaran una hora abans pel soroll nocturn

Amb el canvi de normativa, l’Ajuntament obligarà els bars a recollir taules i cadires a les 11 de la nit de diumenge a dijous; les mesures no s'aplicaran fins aquest setembre

Una imatge de la Plaça del Sol.
Una imatge de la Plaça del Sol. | Jordi Bes
Laura Colell
09 d'agost del 2022
Actualitzat a les 14:16h
L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que avançarà una hora el tancament de les terrasses de les places de Gràcia: les limitarà fins les 11 de la nit, de diumenge a dijous,i fins les 12 de la nit, de divendres a dissabte. Els canvis s'aplicaran en el període d'abril a octubre. Així ho ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, en el marc de l'anunci de noves mesures per reduir la contaminació acústica als carrers i places de Gràcia i de Sants-Montjuïc, considerades Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN). 

De manera continuada, se superen en tres decibels el límit de soroll permès a la nit a les places de Gràcia. Ara bé, Badia ha destacat que no succeeix el mateix a l'estiu que a l'hivern: "Hem detectat que hi ha una estacionalitat". En conseqüència, Barcelona ha comunicat que, d'abril a octubre, avançarà una hora el tancament de les terrasses. En canvi, durant l'altre període de l'any, d'octubre a abril, només divendres i dissabtes i vigília de festiu s'avançarà l'horari de tancament a les 12 de la nit.

A més a més, Badia ha comunicat altres mesures: "Permetrem en algunes places que hi hagi una ampliació de taules en horari nocturn". A partir de les 8 del vespre fins al tancament, la plaça del Sol, plaça de la Vila i plaça del Diamant podran tenir dos vetlladors més. En canvi, la plaça de la Revolució només podrà afegir una taula més. Ara bé, només podran ocupar el 15% d'espai de la plaça. 

A la plaça del Raspall no es consolidarà cap terrassa extraordinària, a causa de molèsties i soroll. Les mesures que s'implantaran a la plaça Virreina seran "més exigents" que les altres, ha admès el regidor: "Passarà a ser una plaça en la qual es reduirà el seu llindar acústic i no hi haurà cap ampliació".

L'objectiu d'aquesta mesura és "garantir que, durant el dia, els usos veïnals i familiars siguin possibles", ha aclarit Badia. Per aconseguir-ho, cal "canviar la dinàmica de les places" i, per això, s'estan introduint zones de jocs. Badia ha mencionat que enguany Barcelona començarà a fer una remodelació del joc infantil a la plaça de la Revolució.

El nou conjunt de mesures també inclou "la presència de serveis de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra", ha explicat el regidor, per "controlar la dinàmica que es produeix durant la nit". L'Ajuntament ha anunciat que "s'ampliarà l'horari de presència d'aquests serveis" de les 6 de la tarda fins a les 6 del matí. En algunes places, la mesura s'aplicarà de forma permanent i, en d'altres, només com a punt passada per controlar. En la mateixa línia, Badia ha afegit que han ampliat els serveis de neteja i, també, intentaran "mediar entre els usuaris de les places per aconseguir que l'actitud sigui cívica". "Hi haurà dos gestors d'espai públic que entraran en horari de nit", ha aclarit el regidor. 

Pel que fa al barri de Sants-Montjuïc, l'Ajuntament ha anunciat que avançarà el tancament de les terrasses als Jardins de la Mediterrània. De la mateixa manera que a Sant Martí i a Ciutat Vella, els establiments també hauran de tancar abans: a la 1:30 de la matinada entre setmana i, a les 2 de la matinada, els divendres, dissabtes i vigílies de festius. En el cas de les terrasses, es limitaran fins les 11 de la nit entre setmana i divendres, dissabtes i vigílies fins la mitjanit.

Les noves mesures que s'implantaran a Gràcia, que afectaran uns 20 establiments aproximadament, i als Jardins de la Mediterrània de Sants, no seran efectives fins després de les festes majors. Així ho ha especificat el regidor Badia: "No tindria sentit fer la reducció ara; per tant, serà efectiu passada la festa major, a principis de setembre".
Arxivat a