Estalvi energètic, dia 1

L'entrada en vigor del pla del govern espanyol per contenir el consum, davant l'escenari d'una tardor complicada, obliga a regular la temperatura de l'aire condicionat i reduir la il·luminació de comerços i edificis públics

Un espai de restauració d'un centre comercial de Barcelona.
Un espai de restauració d'un centre comercial de Barcelona. | ACN
09 d'agost del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 9:13h
Sense el consens amb les comunitats autònomes ni l'aval unànime de l'oposició. Així entra en vigor el pla d'estalvi energètic del govern espanyol, vehiculat en un decret-llei que és efectiu des d'aquest matinada. La Generalitat en comparteix els objectius, tot i que no les formes. Altres administracions autonòmiques es mostren més bel·ligerants, com les governades pel PP. No obstant això, la pressió política no ha impedit que l'executiu estatal hagi tirat pel dret. Guiada per l'acord europeu per reduir el consum de gas -finalment en un 7% en el cas d'Espanya-, i després d'un primer pas en fals en les mesures, la Moncloa posa en marxa una bateria de mesures que afecten comerços, bars, restaurants, grans superfícies i edificis administratius. I ho fa pensant en una tardor complicada pel que fa a l'abastiment.

Pedro Sánchez ja va recomanar treure's la corbata, per fer pedagogia de l'estalvi energètic en plena crisi de subministrament i de preus arran de la guerra a Ucraïna. I, ara, el seu executiu regula mesures que afecten l'activitat econòmica i la vida quotidiana. La vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, s'ha esforçat a reiterar en els darrers dies que tot plegat es podrà aplicar "amb flexibilitat". També ha descartat imposar sancions "immediates" a qui les incompleixi i ha considerat necessari "donar marge" per actuar.

Mesures per als establiments
Pel que fa a l'estalvi en edificis administratius -no en hospitals ni en centres educatius-, establiments comercials, grans magatzems, espais culturals -com cinemes i museus-, i infraestructures destinades al transport de persones -com aeroports i estacions-, estaran obligats a:
  • Limitar de la temperatura de l'aire condicionat a 27 graus i de la calefacció a 19 graus, com a mínim, fins a l'1 d'octubre de 2023. No obstant això, aquesta mesura no s'aplicarà en els espais on les condicions laborals permetin una excepció. En el cas de bars, restaurants i comerços, l'aire condicionat es podrà posar a 25 graus. L'executiu dona una setmana de marge per aplicar aquesta norma.
  • Apagar els llums als aparadors i als edificis públics on no s'estigui treballant a partir de les 22 hores, almenys fins a l'1 d'octubre del 2023. Es concedeixen set dies de marge per ajustar-se a aquestes exigències.
  • Tancar o disposar de tancaments automàtics de les portes d'accés, per no malgastar energia. Cal adaptar-se a aquest paràmetre abans del 30 de setembre.
  • Realitzar una revisió extraordinària de les calderes i les instal·lacions tèrmiques que hagin passat la inspecció d'eficiència energètica abans de l'1 de gener de 2021.
  • Informar de les mesures obligatòries d'estalvi energètic amb cartells explicatius. Com algunes de les altres obligacions, es pot aplicar amb marge fins al dimecres 17 d'agost.

Impuls del transport públic i de les renovables
El govern espanyol ha aplicat recentment diverses mesures per impulsar l'ús del transport públic, amb l'objectiu de reduir la dependència dels combustibles fòssils i, de retruc, de països tercers. Aquestes accions queden recollides en el nou decret, així com les noves mesures per fomentar les fonts d'energia renovables. A banda d'això, l'executiu portarà el setembre a Brussel·les dues propostes per reformar el mercat elèctric. Una per desacoblar el preu del gas del de l'electricitat i una altra per limitar el preu de les emissions de diòxid de carboni.

Les mesures que entren ara en vigor són les següents:
  • Bonificació del 50% del cost dels trens Avant, la qual cosa suposa un estalvi d'uns 200 milions d'euros. 
  • Gratuïtat de la mitja distància i de Rodalies, com ja es va anunciar en el debat de política general d'aquest juliol. S'aplicarà la gratuïtat a partir de l'1 de setembre i fins al 31 de desembre. S'hauran de pagar deu euros de fiança en el cas de Rodalies i, 20 euros, en el de mitja distància, per obtenir els abonaments. Aquesta fiança es retornarà finalitzat el termini. 
  • Acceleració de les tramitacions de les xarxes elèctriques, facilitant els tràmits burocràtics i flexibilitzant-ne els requisits. Es prioritza, en aquest apartat, les infraestructures de transport i les infraestructures de la Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE).
  • Impuls de la producció de gasos renovables -biometà, biogàs o hidrogen, per exemple- i adopció a la xarxa de gasoductes espanyola.
  • Flexibilització de les condicions de l'autoconsum energètic, amb l'acceptació del canvi de modalitat en funció de si la instal·lació genera excedents o no i amb l'adopció de nous mecanismes per a regular les que tenen dret a compensacions.

Aposta pel transport sostenible de mercaderies
El pla d'estalvi d'energia també inclou mesures per fomentar la sostenibilitat del transport de mercaderies. En aquest aspecte, destaca:
  • Augment de la regulació del transport de mercaderies per carretera, amb la millora de les relacions contractuals i l'obligatorietat de disposar d'un contracte per escrit per cada servei. Les multes per no adequar-se a aquesta normativa poden arribar als 18.000 euros.
  • Establiment d'un sistema d'ajudes directes de suport al teixit econòmic i empresarial del transport terrestre en general, en el marc de les mesures per a reforçar la liquiditat de les empreses i els autònoms del sector.

El teletreball, una recomanació
La vicepresidenta espanyola, Teresa Ribera, ja va avançar que, a banda del nou paquet, el govern espanyol recomana el teletreball. Sobretot, a les administracions públiques i les grans empreses. Treballar des de casa ha de servir per estalviar en consum energètic, gràcies a la reducció dels desplaçaments i del consum dels edificis. Ribera ha indicat que "cal adoptar una mentalitat similar a la de la pandèmia".