Lleida crea un permís de 8 hores mensuals per dolor menstrual que no caldrà recuperar

La institució reserva el 30% de les noves convocatòries de personal de la Guàrdia Urbana per a dones

L'alcaldessa accidental de Lleida, Sandra Castro.
L'alcaldessa accidental de Lleida, Sandra Castro. | Paeria de Lleida
NacióDigital
08 d'agost del 2022
Actualitzat a les 17:03h
El segon Pla d'Igualtat de Gènere Intern de l'Ajuntament de Lleida preveu un permís de 8 hores al mes per causa de dismenorrea, "unes hores que, a diferència d’altres institucions, no caldrà recuperar", segons ha destacat aquest dilluns l'alcaldessa, Sandra Castro. D'altra banda, la Paeria designarà una persona referent en matèria de drets laborals per a dones que pateixen violència de gènere fora de l'àmbit laboral.

Entre altres novetats del pla, que es va aprovar en el darrer ple municipal, també s'especifica lareserva per a dones del trenta per cent de les noves convocatòries de personal de la Guàrdia Urbana de Lleida. El termini per poder participar en aquesta oposició lliure acaba el 5 de setembre, inclòs. L'alcaldessa accidental ha destacat que un dels objectius del govern municipal i del mateix pla és "feminitzar" la Guàrdia Urbana.

La iniciativa s'ha elaborat a partir de les dades de Recursos Humans i d'una enquesta interna que ha permès fer una anàlisi quantitativa i qualitativa, i una diagnosi amb punts a millorar que es treballarà per resoldre en els quatre anys de vigència del document, ha assenyalat Castro. S'estructura en 8 àmbits: condicions generals; processos de selecció i contractació; formació; condicions de treball; exercici dels drets de conciliació; infrarepresentació femenina; protocol de prevenció d'assetjament sexual, i violència de gènere.

Entre les conclusions, el Pla assenyala que la Paeria és una administració paritària amb majoria de dones, que representen el 58% del personal. Hi ha, també, majoria femenina en els grups professionals que requereixen major qualificació (A1 i A2) i, per tant, no s'observen dificultats perquè les dones accedeixin i desenvolupin llocs de treball amb responsabilitat i complexitat.

En canvi, el Pla ha constatat un cert desequilibri per raó de sexe en la temporalitat i la parcialitat en l'ocupació a l'Ajuntament de Lleida. Les dones són el 73% del personal que treballa a temps parcial. El fet que la temporalitat afecti principalment les dones ve donat, en gran part, pels convenis de formació, els contractes de substitució i el reforç puntual de serveis que s'utilitzen molt en subàrees feminitzades com educació i infància i benestar social.

D'acord amb el Pla d'Igualtat, la Paeria adopta el compromís d'impulsar la corresponsabilitat i, consegüentment, el dret a un exercici corresponsable de la vida personal, familiar i laboral entre dones i homes. L'any 2020, totes les persones que es van acollir a una reducció de jornada per guarda legal de menors van ser dones; l'any 2021 van ser-ho el 98%.

Pel que fa a l'organització del teletreball, també en aquest cas la majoria de persones que teletreballen són dones (el 94% l'any 2020 i el 75% l'any 2021). Per aquest motiu, es proposa aplicar les recomanacions de l'Organització Internacional del Treball (OIT) en matèria de conciliació i teletreball. Una de les mesures que s'impulsarà és un Protocol de desconnexió digital per al conjunt de la plantilla de l'Ajuntament.

També es vol resoldre l'escletxa digital que, en salari mig, és del 13,56% favorable als homes. En salari mitjà, aquesta diferència ascendeix al 16,30%. Un factor rellevant que origina aquesta escletxa és la parcialitat i la temporalitat, que afecta especialment les dones.

La segregació horitzontal, és a dir, la divisió de dones i homes per àrees, subàrees i places, és rellevant a la Paeria. S'han detectat 13 places feminitzades i 7 de masculinitzades que, en la seva majoria, es corresponen amb la reproducció dels rols de gènere presents a la societat. Algunes de les places feminitzades realitzen tasques administratives o relacionades amb l'atenció social i la cura d'infants. Les masculinitzades es corresponen amb llocs de treball vinculats a les brigades municipals o la seguretat pública (Guàrdia Urbana).

D'acord amb la diagnosi feta, la Paeria aplicarà una comunicació inclusiva i no sexista en les ofertes d'ocupació o en les resolucions dels processos de selecció. Així mateix, es fomentarà la participació dels homes en les accions formatives sobre igualtat on la presència majoritària -el 69%- és de les dones.

La Paeria compta amb Protocol de prevenció, detecció i resolució de situacions d'assetjament sexual, per raó de gènere, de l'orientació sexual i/o de la identitat sexual. Castro ha indicat que és un document vigent i que garanteix que qualsevol persona que pugui ser víctima o testimoni d'aquest tipus de conductes, disposa de mecanismes per denunciar i posar fi a aquestes situacions. Com observa el Pla, el protocol s'adaptarà als darrers canvis normatius generals.