Rússia prepara un referèndum per annexionar una de les províncies d'Ucraïna

El govern ucraïnès ja va advertir des de l'inici de la invasió russa de la possibilitat que s'organitzessin aquestes consultes sense garanties

La central nuclear de Zaporíjia
La central nuclear de Zaporíjia | Europa Press
Victor Rodrigo
08 d'agost del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:58h
La invasió d'Ucraïna per part de Rússia segueix escalant en violència. Les autoritats russes que controlen la província ucraïnesa de Zaporíjia han anunciat la celebració d'un referèndum d'annexió al país que dirigeix Vladímir Putin. El decret de convocatòria, del qual no se'n coneixen els detalls, l'ha signat el cap de la regió ocupada designat pel Kremlin, Ievgen Balitski, segons els mitjans presents a la zona.

El moviment torpedejarà de manera greu les nímies relacions diplomàtiques a les quals havien arribat tots dos governs, sobretot en els àmbits humanitaris. El govern ucraïnès ja va advertir des de l'inici de la invasió russa de la possibilitat que s'organitzessin aquestes consultes sense garanties per justificar la incorporació a Rússia de territoris d'Ucraïna, com ja va passar a Crimea el 2014.

Les reaccions internacionals no s'han fet esperar i s'oposen de manera frontal a aquest moviment d'annexió polític per part del Kremlin. En una situació greu de conflicte armat, les potències occidentals segueixen treballant per donar suport al govern de Volodímir Zelenski. Les tropes russes controlen bona part de la província de Zaporíjia però no la capital homònima de la regió.