Gelats de cucs per als animals: la recepta del Zoo de Barcelona contra la calor

El zoològic ha posat en marxa diverses mesures extraordinàries per assegurar el benestar de les espècies en mig de l'onada de calor

Una cuidadora ruixa amb aigua una de les elefantes del zoo
Una cuidadora ruixa amb aigua una de les elefantes del zoo | ACN
Yaiza Sánchez
08 d'agost del 2022
Actualitzat el 10 d'agost a les 11:39h
Trenta suricates ensumen encuriosits les càmeres que, a través del vidre de protecció, els fan fotografies. Els animals els presten una atenció que desapareix quan el cuidador, carregat amb un cubell farcit de gelats fets de cucs i aigua, entra al recinte per alimentar-los. Fa tot just quinze minuts que el Zoo de Barcelona ha obert les portes i les instal·lacions cobren vida a poc a poc amb mares que obliguen els fills a posar-se protector solar, treballadors equipats amb gorres i animals que ja busquen l'ombra. 


Tot i que, a causa de la vegetació, la temperatura del recinte se situa tres graus per sota de la resta de Barcelona, els gairebé trenta graus que castiguen la capital catalana afecten a totes les espècies. Per això, el Zoo de Barcelona ha posat en marxa una sèrie de mesures per pal·liar els efectes de les altes temperatures en animals. 

"Durant les diferents èpoques de l'any, els cuidadors extremen les precaucions per garantir el benestar i la salut de les espècies", explica el director del Zoo de Barcelona, Antonio Alarcón. Per aquest motiu, s'ha augmentat el nombre d'abeuradors, s'ha intensificat la neteja de les aigües i zones de bany i s'ha assegurat que els animals accedeixin a les zones interiors en tot moment. 

Tanmateix, la idea més popular entre les espècies és una de les més creatives: la fabricació de gelats adaptats a cada tipus d'alimentació. A la Susi i la Yoyo, dues elefantes de 45 i 50 anys, els encanta el meló i la síndria congelada. "És un recurs molt útil, perquè les bestioles aprofiten per menjar, refrescar-se i jugar", afirma la conservadora de mamífers, Pilar Padilla.
 

Un cuidador amb els gelats de cucs Foto: Yaiza Sánchez


La treballadora assegura que les mesures extraordinàries aplicades són resultat d'investigacions i estudis elaborats durant 20 anys. "Tot es pot perfeccionar, però ara per ara, les precaucions han demostrat ser eficients per la hidratació", considera Padilla. Així i tot, hi ha animals més vulnerables que d'altres a la calor, com el panda vermell o el bisó que, a més, resulta ser una espècie en perill d'extinció. "En aquests casos, també s'activen aspersos o mànegues per humitejar l'àrea", informa la conservadora.

Sense comptabilitzar els invertebrats, el Zoo de Barcelona acull 2.057 espècies, segons indica l'inventari dut a terme pel recinte l'1 de gener de 2022. "Intentem protegir-los a tots", asseguren. Una tasca que enguany ha estat especialment difícil a causa de l'onada extrema de calor que ha sacsejat el territori català. De fet, tal com apunta Padilla, s'han hagut d'accelerar les mesures extraordinàries. "Normalment, les apliquem al juny, però enguany al maig ja vam activar el pla", assenyala Padilla. 

Per tant, hi ha animals, la majoria provinents de climes freds, que han patit especialment les altes temperatures. Hi ha, doncs, espècies que, per les seves característiques, sigui arriscat acollir-les al zoològic? La directiva del recinte ho nega. "De moment, sempre n'hem pogut assegurar el benestar", diu Alarcón. Així és, doncs, com el Zoo de Barcelona combat amb creativitat i esforç l'onada de calor que ataca humans i animals amb la diferència que, sovint, els últims pateixen en silenci. 
Arxivat a