Els experts recomanen beure cervesa a l'estiu perquè calma la set: veritat o mite?

Un especialista explica quins líquids convé beure en els dies més calorosos i dona consells per evitar patir quadres de deshidratació

Una imatge d'arxiu de la Festeta de la Cervesa de Cal Rosal
Una imatge d'arxiu de la Festeta de la Cervesa de Cal Rosal | @gitfo / Unsplash
NacióDigital
06 d'agost del 2022
Actualitzat a les 14:29h
Com és lògic, en els dies en què fa més calor, la necessitat de líquid augmenta. Segons el doctor José Manuel Fernández García, coordinador del Grup de Nutrició de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN), en aquest període convé beure líquids sense gas en petites dosis, però amb major freqüència. Quina quantitat exactament? Almenys mig litre més del que beuríem abans de l'estiu, però sobretot, pel que fa a la quantitat, per l'expert és clau guiar-se en la set que té cadascú.

En una entrevista a Europa Press, Fernández García ha detallat com ens hem d'hidratar en els dies més calorosos, ara que a l'estiu són freqüents les onades de calor.

Pel doctor, el més important que hem de saber sobre la hidratació és que la quantitat recomanada de líquids consumits al dia ha d'estar entre els quatre i els sis gots de 200 mil·lilitres, és a dir sobre un litre o litre i mig diari. "Beure més de 3 litres és contraproduent perquè produeix una sobrecàrrega de volum que en persones que pateixen malalties renals o cardíaques pot arribar a produir símptomes respiratoris i alteracions a nivell renal", ha advertit el metge de família.

De fet, ha cridat l'atenció sobre el fet que hi ha malalties psiquiàtriques com la potomania en què una persona pot arribar a beure fins a cinc litres d'aigua diaris, una quantitat de líquids excessiva segons l'especialista. "En condicions normals tot el líquid que es beu i que l'organisme no necessita, l'expulsa principalment per l'orina", ha aclarit.

La set és la clau 
Aleshores, com saber la quantitat idònia que hem de beure? El doctor Fernández ha subratllat en aquest sentit que aquesta quantitat és la que l'organisme necessita cada dia, quelcom que dependrà no només de la quantitat ingerida de líquids, sinó també de les pèrdues que es produeixen per l'orina, per la femta, per la sudoració o per la respiració, per exemple. "Per tant, encara que és difícil saber quina és la quantitat idònia de líquids, és veritat que s'ha de consumir entorn d'un litre o litre i mig diari. En aquest sentit, la set és un bon mecanisme per a regular la quantitat ideal de líquids que s'han d'ingerir, ja que d'una manera molt complexa a nivell cerebral permet que l'organisme begui el que necessita per a mantenir una correcta regulació interna", ha afegit.

Ara bé, l'expert de SEMERGEN ha demanat tenir cautela amb unes certes persones com és el col·lectiu amb edats més avançades perquè poden tenir alterat el mecanisme de la set, per la qual cosa veu important vigilar la seva ingesta líquida. "No sols en els ancians, sinó també en les embarassades per les seves majors necessitats de líquids en aquesta situació o en els nens que són més poc inclinats a beure. Han de ser aquests grups de població els que més hem de vigilar perquè facin una ingesta adequada per a evitar la deshidratació, i oferir-los líquids amb freqüència en petites dosis", ha reblat l'especialista.

El perill de la deshidratació 
Amb això, el coordinador del Grup de Nutrició de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària ha indicat que en les persones grans la deshidratació pot conduir a estats de confusió mental, així com a una disminució en la capacitat de concentració o a cefalees que poden disminuir la funcionalitat del ronyó en produir menys orina i eliminar menys productes de deixalla, permetent, d'aquesta manera, l'acumulació de fàrmacs en sang, un consum habitual en aquesta edat.

La beguda que recomanen els experts és l'aigua, segons ha explicat el doctor, que ha afirmat que, opcionalment, també poden recomanar-se aquelles que no tenen gas i que són baixes en sucre o en greixos, com són la llet, els sucs de fruita natural, els brous, les sopes, els consomés, o les infusions. "Han d'evitar-se les begudes amb gas i les begudes carbonatades, que a més a més tenen un alt nivell de sucre i afavoreixen altres tipus de malalties quan el seu consum és freqüent com la diabetis tipus 2", ha subratllat.

Què passa amb la cervesa a l'hora d'hidratar-nos? 
Hi ha persones que, a l'estiu, els agrada beure cervesa perquè refresca, però l'especialista de SEMERGEN ha assenyalat que, encara que serveix per a calmar la set, representa una aportació de calories que no és adequada: "El consum de begudes fermentades de baixa graduació, com la cervesa o el vi en quantitats moderades, s'accepta per no empitjorar el perfil cardiovascular, però dins d'un perfil de dieta mediterrània. No és qüestió de promoure el seu consum, i no són bones opcions per a calmar la set".

Així, el doctor Fernández ha incidit en el fet que les begudes que s'han d'evitar en els dies de més calor són les calentes, les que porten alcohol, sobretot amb una alta graduació i, segons ell, tampoc són recomanables les begudes gasades. "Amb la calor, necessitem aigua. En aquest sentit, cal no oblidar-se que els aliments sòlids, com les fruites i les verdures, són una excel·lent font d'aigua, però també de fibra, minerals i vitamines indispensables per a seguir una alimentació saludable i equilibrada i, a més a més, ajuden a reposar els electròlits que es perden en èpoques de calor", ha sentenciat l'especialista de SEMERGEN.