Barcelona perd població i registra la natalitat més baixa des de la Guerra Civil

L'edat mitjana actual de la ciutat és de 44 anys, mai la xifra ha estat tan alta, segons l'Oficina Municipal de Dades

Segons l'Ajuntament, tenim una piràmide d'edats pròpia de les societats desenvolupades
Segons l'Ajuntament, tenim una piràmide d'edats pròpia de les societats desenvolupades | Alfons Puertas
NacióDigital
06 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:19h
A Barcelona, hi ha empadronades 1.639.981 persones a 1 de gener del 2022. Això és un 1,2% menys que l'any passat i és el segon any de davallada. L'Oficina Municipal de Dades (OMD) ha atribuït aquesta disminució de població a la mortalitat de la Covid-19 i al saldo migratori. En total, la capital catalana té 16.000 ciutadans censats menys que l'any passat. Tot i això, l'oficina ha precisat que la xifra es manté en els nivells més alts de les tres darreres dècades. La natalitat, per la seva banda, se situa al 7 per mil i marca el valor més baix des de la Guerra Civil. Malgrat la pandèmia, el nombre de centenaris no s'ha reduït. El 2021 n'hi havia 864 i ara n'hi ha 931, el 83% dels quals són dones.

"Tenim una piràmide d'edats molt pròpia de les societats desenvolupades, amb unes bases cada cop més petites i en retrocés", ha explicat la responsable del Departament d'estadística i difusió de l'OMD de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Jesús Calvo. El nombre de persones de menys de 15 anys és d'un 12,7% i el nombre de gent major de 65 anys és d'un 21,3%. En conjunt, aquesta estructura d'edats fa que hi hagi una edat mitjana de 44,2 anys a la ciutat. "Això és un màxim històric. Mai a la ciutat hi havia hagut una edat mitjana tan alta", ha afegit Calvo.

La mortalitat recupera el nivell prepandèmia 
Segons les dades, la mortalitat s'ha situat un altre cop en les dades prèvies a la pandèmia. "Estem en 15.500 persones mortes, que és la mitjana de la darrera dècada", ha assenyalat la responsable del Departament d'estadística de l'OMD.

Pel que fa a la natalitat, aquesta continua caient. El 2021 només van néixer 11.500 nadons a la ciutat. La taxa, del 7 per mil, és el valor més baix des de la Guerra Civil. "Això vol dir que estem en les generacions menys fecundes de la història", ha analitzat Calvo.

Més nascuts fora de la ciutat
Per tercer any consecutiu, hi ha més gent empadronada a Barcelona que no ha nascut a la ciutat que els nascuts a la ciutat. Els nascuts a Barcelona són el 48,8% pel 51% de nascuts fora. El nombre de censats a Barcelona que han nascut a Catalunya és un 7% i a la resta d'Espanya, un 15%. Dels nascuts a l’estranger, els llocs de naixement més habituals són Argentina, Perú, Colòmbia, Veneçuela, Pakistan, Itàlia i Equador. Tots aquests països tenen més de 20.000 persones censades.

Pel que fa a la nacionalitat, les persones de nacionalitat estrangera feia set anys que creixien ininterrompudament i aquest any han caigut un 2,1%, mentre que la població espanyola baixa un 1%. Hi ha 176 nacionalitats representades a Barcelona, tres menys que l'any passat. Enguany han entrat de noves, Kiribati, Vanuatu i les Comores, i han sortit del cens Corea del Sud, Corea del Nord, Sudan del Sud, Lesotho i San Martin i les Grenadines.

Puja el nivell formatiu a la ciutat
Cada vegada hi ha més gent empadronada que té una titulació universitària o de grau superior. Entre la població de 16 anys o més, el 36% de les dones tenen aquesta titulació i el 33,1% dels homes. "Com ja hem vist altres vegades, hi ha una bretxa de gènere a favor de les dones", ha valorat la responsable del Departament de difusió de l'Oficina de Dades. 

Noms més posats
Pel que fa als noms més posats als infants nascuts a Barcelona, els de nena són Sofia, Emma, Martina, Olívia, Júlia, Mia i Ona. I els de nen són Pol, Mateo, Marc, Bruno, Eric, Leo, Pau, Àlex, Nil i Jan.
Arxivat a