La
Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació contra l'exsecretària general del
PP,
María Dolores de Cospedal; l'exministre J
orge Fernández Díaz; l'exsecretari d'Estat d'Interior,
Francisco Martínez, i l'excomissari
José Manuel Villarejo pels presumptes delictes d'organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets a l'
Operació Catalunya. L'excap de la policia espanyola a Catalunya,
Narcís Ortega,
va presentar la denúncia que ha motivat l'inici del procés judicial.
Alhora que ha acordat obrir la investigació, el fiscal ha decidit enviar-la a la Fiscalia de Madrid, perquè considera que és qui té la competència territorial per fer-ho, segons ha publicat
El Món i han explicat fonts jurídiques a
Europa Press.
L'advocat d'Ortega,
Jordi Pina, del despatx Molins Defensa Penal, va presentar aquesta denúncia a finals de juliol assenyalant que l'Operació Catalunya consistia a "obtenir informació i/o
confeccionar proves falses que servissin per intimidar, extorsionar i/o desprestigiar a persones" que eren properes o estaven vinculades amb el moviment independentista català.
Ortega va ser nomenat cap superior de la Policia el 29 de juliol del 2008 i va mantenir el càrrec fins que va ser cessat "per
motius purament ideològics", critica, per l'exministre d'Interior,
Jorge Fernández Díaz, i va ser traslladat a Terol com a Comissari Provincial, encara que va acceptar la Secretaria General de la Comissaria Provincial de Saragossa, "com un mal menor".
"Ortega va
recórrer per la via administrativa el seu trasllat "injust" i, l'octubre de l'any 2012, va aconseguir la seva readmissió a Barcelona, en una plaça de la seva mateixa categoria, però d'un rang "molt inferior al que li corresponia com a ex alt càrrec", afegeix la denúncia.
El 6 de novembre del 2012. durant el "
desterrament" d'Ortega -com ho descriu ell mateix- per la seva proximitat amb membres de
Convergència, va tenir lloc una reunió entre el comissari
Villarejo i la llavors presidenta del PP català,
Alicia Sánchez-Camacho, en la qual, suposadament, li va facilitar una "
llista negra" de persones que s'havia d'investigar per la seva relació amb l'independentisme, entre les quals hi havia el policia.
L'advocat sosté que Ortega no estava immers en cap causa judicial i que, per tant, no podien existir ordres de seguiments autoritzades per cap jutjat. Es pregunta: “
Qui formava aquest operatiu, sota quines ordres i amb quines garanties?". Per què el van seguir a ell i amb quina finalitat? A qui li van lliurar aquesta nota informativa i què es va fer amb la informació extreta?
Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te subscriptor