El govern espanyol anuncia mesures energètiques més dures de cara al setembre

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, detalla que les noves iniciatives ampliaran les que entraran en vigor el pròxim dimarts

La ministra Ribera, en una imatge d'arxiu
La ministra Ribera, en una imatge d'arxiu | Europa Press
NacióDigital
05 d'agost del 2022
Actualitzat a les 9:49h
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat aquest divendres en una entrevista a Catalunya Ràdio, que el govern espanyol prepara un pla de contingència per fer front a la crisi energètica de cara a la tardor. De fet, li ha posat data i ha estimat que es presentarà de cara a setembre. Les noves mesures ampliaran el paquet d'estalvi que ja ha enllestit l'executiu liderat per Pedro Sánchez i que entrarà en vigor el pròxim dimarts. 

Les iniciatives que ja coneixem, de compliment obligatori segons ha recordat aquesta mateixa setmana la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, inclouen: límit de temperatura -19 graus de topall per a la calefacció i 27 graus per a l'aire condicionat- llums apagades -en edificis públics, instal·lacions culturals, centres comercials i estacions de transport- i promoció del teletreball. Ribera ha recordat aquest divendres que aquestes iniciatives són "de fàcil aplicació" i flexibles, però ha recalcat que "això no vol dir que cada empresa pugui fer el que vulgui". Hi haurà excepcions, especialment pel que fa al límit de la temperatura. 

En aquesta línia, hi haurà centres laborals que estaran lliures de la mesura. Serà el cas d'espais sanitaris, assistencials i educatius. També s'ampliarà l'excepció a “aquells centres de treball on per raons justificades es necessiti acomodar aquest criteri a una orientació més laxa”. La ministra s'ha referit, específicament, però sense concretar, a aquells espais en què flexibilitzar el topall sigui necessari per respectar els drets de salut dels treballadors. "No és el mateix treballar en una oficina que en una perruqueria", ha resumit. Alhora, el límit tampoc s'aplicarà en aquells centres en què es necessiti una temperatura especial, com per exemple a zones de refrigeració o congeladors. 

La vicepresidenta tercera del govern espanyol també ha tornat a descartar que les mesures puguin arribar a afectar els consumidors finals. "No és la nostra intenció, les mesures no suposaran retallades en el subministrament dels ciutadans". A més a més, preguntada sobre com l'executiu de Sánchez assegurarà el compliment del reial decret, Ribera ha explicat que, com és habitual, l'Estat ha creat la normativa bàsica i a les comunitats autònomes els correspondrà aplicar-lo i vigilar el seu compliment. "Cada comunitat autònoma decidirà quins agents fan què".

A la ministra el que l'ha "sorprès" és que hi hagi hagut persones que hagin "girat la truita i busquin de quina manera es poden incomplir les iniciatives", en clara referència a comunitats com Madrid, on la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ha desfermat la polèmica amb un tuit que es podria resumir amb aquest titular: "Madrid no s'apaga". I és que a Ayuso el que li ha molestat especialment del paquet de mesures per a l'estalvi energètic és l'apagat d'enlluernat. Per a ella, la decisió provoca "tristesa i pobresa". El seu número dos, el vicepresident de la Comunitat, Enrique Ossorio, ha seguit la seva línia i ha amenaçat de portar-les al Tribunal Constitucional.

Sobre aquesta decisió, Teresa Ribera ha considerat que la culpa no és d'una suposada falta de diàleg, "tot i que segur en fa falta molt més", ha cregut que amb el PP, directament, "no hi ha capacitat per a dialogar". La ministra ha opinat que l'actitud de la comunitat "frega la irresponsabilitat". Per a ella, com a mínim, s'ha de demanar "sentit d'Estat i lleialtat". Malgrat això, Ribera ha assegurat que pel pla de contingència de setembre sí que esperen propostes de les comunitats autònomes. Aquesta iniciativa, segons ha explicat la titular de Transició Ecològica, compta amb un "consens molt elevat" entre els territoris.

Les mesures aprovades a l'Estat s'emmarquen en el decidit a Europa. A finals de juliol, els països de la Unió Europea (UE) van aprovar una retallada del consum de gas que finalment no serà lineal i que en el cas de l'Estat s'aproximarà al 7%. Per arribar a aquesta xifra, a banda de l'esmentat, Ribera ha detallat que també treballen per a flexibilitzar els contractes de gas, estendre les plantes de cogeneració que generen electricitat i calor simultàniament, electrificar "allà on es pugui" i incrementar la presència del biogàs, entre altres. Tot això, juntament amb el desplegament de les energies renovables. "No ens podem permetre el luxe de perdre un sol quilobit hora".