VIRAL

No tots els productes contra els mosquits funcionen: alguns són «inútils»

L'OCU ofereix una guia per poder identificar quins articles eliminen els mosquits i quins no els fan res

Els mosquits poden ser un problema a l'estiu. | Departament de Salut
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 2 d'agost de 2022 a les 17:27 |
Els mosquits són una de les molèsties que afecten a més persones durant l'estiu, el qual provoca que cada any apareguin per aquesta època nous productes per eliminar-los. Lamentablement, molts no serveixen per res, avisa l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). L'organització independent ofereix un recull amb les opcions que són vàlides i les que no.

Els insecticides


Davant la presència de mosquits a l'interior, l'insecticida és la millor opció, sigui en aerosol o fent servir un endoll de recàrrega, líquid o de pastilles. Tots són efectius i ràpids: eliminen els mosquits en menys de 5 minuts si l'estada està tancada. Ara bé, convé no abusar-ne, ja que els seus principis actius -els piretroides- concentrats a l'aire, presenten una certa toxicitat. Per això, en el cas dels aerosols, cal deixar-los actuar 10 o 15 minuts i després ventilar l'habitació uns minuts. En el cas dels endolls, convé connectar-los només de nit i, si és possible, només una estona. Sobretot, mai quan hi hagi nadons.

Els repel·lents


A l'exterior, l'alternativa per la qual optar és un repel·lent, ja que aconsegueix desorientar els mosquits durant un període de temps de quatre hores. La seva efectivitat varia segons el principi actiu i la concentració: el DEET i la Icaridina són els més eficaços, seguits del Citriodiol o el PMD. No és gens recomanable aplicar-los sobre la pell de nens menors de dos anys, per la possible toxicitat. Altres principis actius, com l'IR 3535 -Butilacetilaminopropionat d'etil- i els olis essencials, com el geraniol i la citronel·la, són menys eficaços, encara que també són menys tòxics.

Les polseres repel·lents


L'escassa superfície de la polsera repel·lent limita el seu radi d'acció a poc més de quatre centímetres. Per tant, el tipus de repel·lent que portin és indiferent. Així ho demostren diversos estudis, entre ells el que va fer OCU fa anys, quan va examinar tres polseres amb olis essencials sense constatar cap resultat digne de menció.

Els ventiladors


Una altra opció interessant i gens tòxica és un ventilador potent, de sostre o de peu, sobretot durant les hores de son a l'estiu. Un ventilador dispersa el diòxid de carboni de la respiració i les substàncies alliberades per la pell, que són els principals focus d'atracció dels mosquits. Un estudi recent de Consumer Report ha demostrat que redueix entre un 45% i un 60% les picades.

Aparells d'ultrasons


El que de cap manera és eficaç són els aparells d'ultrasons. Se suposa que imiten l'aleteig del mosquit mascle, cosa que foragitaria les femelles ja inseminades, que són les que piquen. Si bé, ja fa alguns anys un equip de Cochrane, després de revisar 10 estudis de camp sobre aquests dispositius, va concloure que no valien per a res. Des d'aleshores, no ha sorgit cap evidència a favor seu. De fet, més recentment, l'OCU va analitzar dues aplicacions mòbil d'ultrasons, amb resultats negatius.

Llums ultraviolats


Tampoc s'ha demostrat l'eficàcia dels llums elèctrics ultraviolats i altres llums, ja que els mosquits no se senten atrets per la llum, sinó pel CO2 de la respiració i les substàncies alliberades per la pell.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació