Les patronals aplaudeixen les mesures d'estalvi però reclamen excepcions per protegir les empreses

Foment i Pimec demanen més interlocució de les administracions amb el teixit productiu i que es tingui en compte la situació dels sectors més afectats per la crisi

Les mesures d'estalvi afectaran els centres comercials
Les mesures d'estalvi afectaran els centres comercials | ACN
02 d'agost del 2022
Actualitzat a les 14:45h
Lesmesures d'estalvi energètic anunciades dilluns pel govern espanyol han estat rebudes de manera positiva per les patronals, però alhora amb la petició que es protegeixi el teixit productiu, encara afectat per la pandèmia. Una de les mesures més destacades és la limitació de la temperatura a 19 graus com a màxim a l'hivern i 27 graus com a mínim a l'estiu en edificis públics, transports, hotels, comerços i centres comercials i culturals. Des de Foment del Treball, s'ha demanat que es tinguin en compte les diverses realitats climàtiques de l'estat espanyol a l'hora d'adaptar les mesures a cada territori. 

Foment del Treball reclama que es tingui en compte la humitat relativa dels diversos indrets. Sobre l'obligatorietat de tenir un tancament de portes automàtiques als locals aclimatats, els empresaris alerten que cal establir mecanismes d'ajuda per fer front a la inversió que això pot representar per alguns negocis.

La patronal valora "positivament" les mesures per agilitzar i simplificar les condicions i exigències administratives per que fa a activitats de transport, distribució, comercialització i subministrament i procediment de les instal·lacions d'energia elèctrica. Una mesura necessària per impulsar el desplegament d'energies renovables i de l'autoconsum d'energia elèctrica, i també veu bé que es modifiquin i simplifiquin les condicions per a la injecció de gasos renovables a les xarxes de transport i distribució actual del sistema gasístic.

Per la seva banda, des de la Pimec, el seu secretari general, Josep Ginesta, ha mostrat la seva valoració "parcialment positiva" a les mesures del consell de ministres. Ha afirmat que la modificació que s'ha introduït pel que fa a les temperatures "no és especialment rellevant i poden produir un estalvi energètic", però ha reclamat que siguin mesures de caire temporal, conjuntural. 

En el que afecta a establiments comercials, la patronal de les pimes demana que es consensuïn amb els sectors on pot tenir una afectació que vagi més enllà d'un enllumenat d'un aparador. Ha reclamat excepcions a les mesures per ajudar que les empreses es recuperin plenament de la crisi pandèmica i ha demanat que hi hagi més interacció de les administracions amb els sectors productius. La tardor, segons Ginesta, serà "complicada" i totes les mesures que s'adoptin han de tenir un objectiu clar: "Mantenir vives la major quantitat d'empreses possibles". 

Aquest dimarts, però, la principal preocupació a les organitzacions patronals ha estat les dades d'atur, fetes públiques pels ministeris de Treball i d'Inclusió i Seguretat Social. Tant Pimec com, des de l'estat espanyol, la CEOE, han mostrat la seva preocupació per l'increment de la desocupació. Per Pimec, aquest serà "el pitjor juliol de la dècada" ipot ser un indici d'una tardor complicada.