Madrid no farà cas de les mesures per estalviar energia i amenaça de portar-les al Constitucional

"Madrid no s'apaga", així és com Ayuso ha anunciat a través de xarxes que no implementarà el decret del govern espanyol perquè considera que provoca "inseguretat i tristesa"

Ayuso no reduirà l'enllumenat a monuments, edificis públics i comerços
Ayuso no reduirà l'enllumenat a monuments, edificis públics i comerços | PP
NacióDigital
02 d'agost del 2022
Actualitzat a les 14:18h
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat a través de Twitter que Madrid "no aplicarà" el decret de mesures d'estalvi energètic presentat aquest dilluns pel govern espanyol. "Madrid no s'apaga", ha argumentat. El decret inclou limitar les temperatures de calefacció i refrigeració, disposar de tancaments automàtics en portes d'accés en locals per a impedir que quedin obertes i apagar l'enllumenat d'aparadors i edificis públics a les 22:00 hores, entre altres. Aquesta darrera mesura és la que més ha irritat la presidenta madrilenya, ja que ha considerat que provoca "inseguretat, pobresa i tristesa" i "espanta el turisme i el consum". El vicepresident de la Comunitat, Enrique Ossorio, ha anat més enllà i ha amenaçat de portar el paquet al Tribunal Constitucional.
  “Analitzarem seriosament el Reial decret i si no és constitucional, ho recorrerem davant el Tribunal Constitucional”, ha amenaçat el seu número dos. “Tot allò que ens sembli negatiu per als madrilenys i també, per descomptat, per als espanyols, la Comunitat de Madrid, dins del seu àmbit de competències, que no sigui normativa bàsica, evidentment no ho aplicarà”. La vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, els ha alertat en una entrevista en la Cadena Ser que la norma és d'obligat compliment.

Calviño ha dit estar "acostumada a aquest tipus de respostes de la senyora Ayuso, que sempre demostra falta de solidaritat i egoisme" i que "no reflecteix l'esperit de la gran comunitat autònoma que és Madrid". La vicepresidenta segona del govern espanyol també s'ha preguntat com actuarà el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, davant l'actitud d'Ayuso, ja que la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, "del PP europeu" va dir que cal "una resposta unida i solidària i que Espanya és un referent". Segons Calviño, "en aquesta ocasió Feijóo no podrà posar-se de perfil" i ha de triar "entre donar suport a la Comissió Europea o a la presidenta d'una comunitat autònoma".

En referència a les declaracions de la titular del ministeri d'Economia, el vicepresident regional ha assegurat que el seu govern és “plenament” solidari amb les decisions de la Unió Europea. “El que ens preocupa és un govern que no afronta els problemes amb serietat, sinó que adopta mesures que al final no aconsegueixen els objectius que es busquen, que és una cosa a la qual ens té acostumats des de fa molts anys”, ha considerat. Ossorio ha descrit així el paquet de mesures per estalviar energia: "Em sembla una ingerència realment descomunal que el govern d'Espanya es posi a dir quina és la temperatura que ha d'haver-hi en un lloc comercial, en un restaurant, en un cinema, perquè el comerciant i l'empresari ja sap quina és la temperatura que ha de posar per a estalviar energia, d'una banda, però no per a enfonsar el negoci”. 

Segons la Comunitat de Madrid, entre les propostes que sí que podrien ajudar a pal·liar la situació estan que el líder de l'executiu, Pedro Sánchez, renunciï al Súper Puma i al Falcon. “Avui està a Mallorca, si té vergonya, jo crec que hauria de tornar en línia regular, com fem tots o bé que cessi a sis o set d'aquests 23 ministres", ha conclòs.