Així serà el projecte de transformació «total i irreconeixible» del Port Olímpic de Barcelona

Les obres estaran enllestides a finals de 2024, coincidint amb la Copa Amèrica, i la zona principal d'actuació serà el Moll de Gregal

La zona del moll
La zona del moll | ACN
NacióDigital
02 d'agost del 2022
Actualitzat a les 15:25h

"La transformació serà total i irreconeixible en termes històrics", ha assegurat el primer tinent d'alcaldia i president de Barcelona Serveis Municipals (BSM), Jaume Collboni. Amb aquestes paraules, s'ha referit al projecte de transformació del Port Olímpic amb el qual treballa l'Ajuntament, i que tindrà com un dels seus principals pilars el Balcó Gastronòmicun espai format per fins a 14 propostes gastronòmiques vinculades amb el mar. En una roda de premsa oferida aquest mateix dimarts, el consistori ha detallat que el projecte estarà llest a finals de 2024 coincidint amb l'arribada de la Copa Amèrica a la capital catalana.

El projecte estarà concentrat al Moll de Gregal, una localització que el govern municipal vol convertir en una "zona gastronòmica única" dins la capital catalana. Amb una inversió total de 15,9 milions d'euros, s'obriran 11 restaurants i tres espais gurmet adreçats principalment al públic local.

Collboni ha assenyalat que amb el projecte es pretén consolidar un model gastronòmic i de restauració "diversificat i innovador", que beneficiï tant a les empreses com als visitants. El nou model de restauració es basarà en establiments que apostin per l'alimentació saludable i sostenible. En aquest sentit, Marta Labata, directora general de BSM, l'empresa a la qual l'administració ha encarregat la construcció del projecte, ha emfatitzat la necessitat d'una transformació interseccional que condicioni l'entorn i el model econòmic del Port Olímpic.

A través d'una presentació 3D, Labata ha destacat la necessitat de connectar-lo amb el mar i establir zones de passeig. Així mateix, ha considerat "essencial" la perspectiva sostenible també en la construcció. Per fer-ho possible, s'instal·laran, entre altres, 1.600 mòduls fotovoltaics -fet que equival al consum elèctric anual de 250 llars- i una pèrgola, la més gran de la ciutat comtal. Segons ha explicat Labata, els elements protagonistes als espais interiors seran la transparència i la llum, gràcies a uns vidres que comunicaran visualment el mar i l'activitat portuària. En l'àmbit exterior, els locals s'uniran amb la platja Nova Icària, creant un entorn sense obstacles que permeti el passeig.

"Estem orgullosos de la feina i del resultat que veurà la gent", ha afegit Collboni. En el disseny de renovació han volgut tenir en compte l'opinió del gremi de restauració. El seu director, Roger Pallarols, també present en la jornada d'avui, ha apuntat que "la imatge que farem és la que es mereix Barcelona, i més en temps difícils". Pallarols també ha aprofitat per remarcar la tasca de la restauració en l'economia barcelonina. "Ara es podrà lligar el passat, present i futur", ha opinat.

Entre altres actuacions, ara per ara, ja es treballa en unnou accés al Moll de Mestral, que connectarà les noves instal·lacions amb el barri de la Vila Olímpica. El projecte s'emmarca dins del procés de transformació del Port de Olímpic, que té un pressupost acumulat de 28 milions d'euros i que es marca com a objectiu convertir la zona en un punt de referència a la ciutat que impulsi les àrees econòmiques, culturals, gastronòmiques i naturals pròximes.

Les primeres obres de millora del Port van començar el 2020, quan van recuperar-se 44 locals d'oci nocturn del moll de Mestral. Durant els dos anys següents, les accions no s'han aturat: entre altres, s'ha posat en marxa la recuperació de la biodiversitat marina i s'ha donat llum verda al model empresarial d'economia blava. Tot i això, Collboni ha assegurat que "encara queda molta feina", però, de moment, la que porten "és excel·lent". En les següents fases, que començaran a finals d'estiu, es farà el primer centre d'economia blava a la ciutat.

Arxivat a