Rodalies, gratuït a partir de l'1 de setembre: com funcionarà?

L'abonament impulsat pel govern espanyol tindrà una durada de quatre mesos i la fiança que es demana per accedir-hi serà retornada quan finalitzi tot aquest temps

Rodalies
Rodalies | Josep Lluís Escudero
Oriol March / Victor Rodrigo
01 d'agost del 2022
Actualitzat el 02 d'agost a les 11:20h
El govern espanyol ha explicat les mesures als usuaris del transport públic i a l'estructura de serveis de cara al setembre. La portaveu de l'executiu de Pedro Sánchez, Isabel Rodríguez, ha informat en roda de premsa que de l'1 de setembre al 31 de desembre tots els trens de Rodalies i els de mitja distància "tindran un cost zero" per al ciutadà; és a dir, seran gratuïts. A més, el consell de ministres ha informat que es bonifica al 50% els trens Avants, que suposarà un cost de 200 milions d'euros per a l'administració pública. 

Com es podrà aconseguir l'abonament gratuït de Rodalies i trens de mitja distància? La portaveu del govern ha explicat que per tal que l'usuari no hagi de pagar el bitllet caldrà fer un abonament de fiança de 10 euros en el cas de Rodalies i de 20 euros en el cas dels de mitja distància. L'abonament tindrà una durada de quatre mesos i la fiança serà retornada quan finalitzi tot aquest temps.

En el debat de política general celebrat al Congrés fa dues setmanes, Sánchez ja va advertir que en algun moment a partir de la propera tardor s'haurien de prendre mesures per aminorar la despesa energètica, i va donar pràcticament per fet que en algun moment hi hauria restriccions. Malgrat això, les veus més optimistes del govern espanyol insisteixen aquests dies que l'Estat és un dels menys esposats a la crisi entre Ucraïna i Rússia, perquè el percentatge de dependència és menor que el d'Alemanya o Itàlia. Les centrals regasificadores de la costa catalana i espanyola s'han tornat estratègiques en un context d'alça de preus i competència pel subministrament.

Abans de la roda de premsa, la Moncloa ha informat que s'ha celebrat una reunió entre Sánchez i la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, per tractar tots els assumptes espinosos que han tensionat la coalició al llarg de les últimes setmanes. La trobada, segons han assenyalat fons de l'executiu estatal, ha servit per "reforçar" la relació. A la pràctica, la cita també ha servit per efectuar el tret de sortida a la negociació pressupostària del 2023, que ja s'ha abordat en una trobada tècnica entre el ministeri d'Hisenda i la vicepresidència segona. Els comptes de l'any vinent són els tercers que elabora l'executiu de coalició, que de moment sempre ha trobat els aliats parlamentaris -entre els quals ERC, el PNB i Bildu- per anar-los aprovant.

En la compareixença que va fer Pedro Sánchez divendres passat a la Moncloa, el president del govern espanyol va aparèixer sense corbata. Es tractava, segons ell, de fer pedagogia de l'estalvi energètic necessari per a la crisi climàtica però, sobretot, per la crisi energètica -de subministrament i de preus- derivada de la guerra a Ucraïna. Una setmana després que els països de la Unió Europea (UE) aprovessin una retallada del consum que finalment no serà lineal i que en el cas de l'Estat s'aproximarà al 7%, el consell de ministres ha aprovat un pla d'estalvi que inclou una temperatura topall per l'aire acondicionat i la calefacció com a mesures més cridaneres.