política catalana

Els lletrats consideren que Puig no pot participar telemàticament en comissions sense reformar el reglament

Un informe apunta que la Mesa excediria les seves funcions si acceptés la participació del diputat de Junts

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 1 d'agost de 2022 a les 20:44 |
El tribunal es remet a l'article 4.1 i 85.3 del Reglament | ACN
Els serveis jurídics del Parlament consideren que cal una reforma del Reglament de la cambra perquè l'exconseller i actual diputat de Junts, Lluís Puig, pugui participar telemàticament a les comissions. Segons ha avançat El Periódico,  un informe dels lletrats apunta que el reglament "dóna per fet" el caràcter presencial de les sessions, i creuen que com que no hi ha "dubtes interpretatius" sobre el tema si la Mesa accepta la participació telemàtica de Puig implicaria "una modificació implícita" del Reglament, a banda "d'una innovació reglamentària".

"Tant el ple com les comissions desenvolupen la seva activitat de manera presencial d'acord amb el Reglament, sense que existeixi la possibilitat de fer-ho per via telemàtica llevat que una futura reforma del Reglament estableixi aquesta possibilitat", resolen al text, que la Mesa va sol·licitar el 19 de juliol després que Puig demanés poder participar en la sessió de la CAI del dia 14.


Sobre la decisió de la Mesa de permetre la participació de Puig a les comissions, ells lletrats alerten que si l'òrgan accedeix a la sol·licitud "aquesta decisió pot ser considerada, parlant en termes estrictament jurídics, com un acte que excedeix les seves funcions i entra en contradicció amb el Reglament, amb independència de les valoracions polítiques que pugui merèixer el fet que el diputat no pugui participar a distància en les sessions de la comissió".

De fet, el text recorda que el TC ja s'ha pronunciat sobre el requisit de presencialitat dels diputats a les sessions plenàries i cita la sentència 19/2019, on remarca que "com a regla general, les actuacions parlamentàries s'han d'exercir de manera presencial. La presència dels parlamentaris a les càmeres i en òrgans interns és un requisit necessari perquè puguin deliberar i adoptar acords".


El tribunal es remet a l'article 4.1 i 85.3 del Reglament, segons els que els diputats tenen el deure d'assistir a les reunions del ple i de les comissions de què són membres i han d'intervenir als debats des de la tribuna o l'escó. Els serveis jurídics també recorden que el 15 de gener del 2018 ja van emetre un informe on apuntaven que les sessions parlamentàries són presencials.

Ells lletrats també es refereixen a les excepcions fetes per la pandèmia i recorden que hi va haver diversos intents de reformar el reglament per adaptar la presencialitat en situacions excepcionals. Això, indiquen, és "un precedent que evidencia una voluntat majoritària dels grups parlamentaris de reservar els supòsits de funcionament parlamentari en absència a causes extremes i alienes a la voluntat dels membres del Parlament".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació