El govern espanyol assegura que «compleix» amb Catalunya, però defuig concrecions

La delegada Maria Eugènia Gay esquiva en el seu balanç les transferències de Rodalies, la gestió de l'Aeroport del Prat, els MIR i Salvament Marítim

La delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, a la roda de premsa d'aquest dimarts.
La delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, a la roda de premsa d'aquest dimarts. | ACN
02 d'agost del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 9:12h
El govern espanyol ha tret pit per les seves actuacions a Catalunya aquest curs i per les que preveu realitzar aviat. Ho ha fet palès la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay -que ha tancat la porta a presentar-se a l'alcaldia de Barcelona-, en la presentació de l'informe de rendiment de comptes del primer semestre de 2022 "Complint Catalunya". "Hem complert i complirem a Catalunya", ha afirmat. Si bé, ha evitat concretar la valoració que fa l'executiu de Sánchez de les principals reivindicacions en matèria de transferències: Rodalies, la gestió de l'Aeroport del Prat, els MIR i salvament marítim.

Aquestes són les dues idees principals que es poden extreure de la roda de premsa de Gay, que ha destacat per la inconcreció i per la més que complicada comprensió de les dades aportades. Els percentatges descontextualitzats i les referències inconnexes dificulten l'obtenció d'una conclusió fiable. Estratègia o incompetència?

El balanç arriba després que s'hagin assolit els primers acords de la taula de diàleg, tot i que inconcrets, i de la celebració de dues comissions bilaterals -concebudes per a la cessió de les competències previstes a l'Estatut-, que van ser valorades amb desiguals graus d'entusiasme per cada executiu. L'última, prevista pel mes de juliol, va quedar suspesa arran de l'escàndol de l'espionatge a dirigents i personalitats de l'independentisme amb Pegasus. També després que els compromisos d'inversions per a Catalunya pactats i inclosos als pressupostos tornessin a quedar en paper mullat el 2021, amb l'execució de només un terç de les inversions previstes per part de l'Estat.

Referent a la baixa execució pressupostària a del 2021, Maria Eugènia Gay ha refermat el compromís del govern espanyol amb la inversió a Catalunya. "Ens comprometem a continuar compromesos", ha afirmat. En aquesta direcció, ha recalcat que Catalunya és la primera comunitat autònoma pel que fa a l'obra executada certificada. El ministeri de Transports ha invertit a Catalunya 356 milions des de l'arribada de Pedro Sánchez el 2019. Un 67% més respecte l'era Rajoy. El primer semestre de 2022, Transports ha invertit a Catalunya 186,3 milions, gairebé el mateix que en els tres anys anteriors junts.

La delegada del govern ha repassat a consciència les actuacions relacionades amb la crisi sanitària de la Covid-19 a Catalunya, amb l'aportació de 14.333.124 vacunes i d'un import de 3.383,4 milions d'euros en concepte dels ERTE. També amb els fons europeus Next Generation, així com amb la dinamització i l'impuls econòmic, amb la cohesió territorial i el desenvolupament d'infraestructures, la transició ecològica i el foment de la cultura, l'esport i la protecció del patrimoni. Referent a les actuacions en cohesió social, 101.738 persones han rebut l'Ingrés Mínim Vital (IMV) per part de l'Estat, malgrat el preacord assolit en l'última bilateral perquè sigui la Generalitat qui els gestioni. 

Gay ha comparegut hores abans que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, presenti el balanç del curs polític previ a marxar de vacances, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. La contraprogramació respon a la voluntat d'ambdós governs d'imposar la seva lectura dels resultats de les relacions institucionals, que acostumen a ser divergents. Després de l'última comissió bilateral de la legislatura, celebrada al Palau de la Generalitat el 18 de febrer, la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va valorar que en sis mesos s'havia avançat "més que en l'última dècada". Al seu torn, el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va ironitzar en afirmar que semblava que els avenços viatgessin “amb Rodalies de Renfe”.