Quan la fusta també pot servir per a equipaments metropolitans

L'AMB i quatre ajuntaments inverteixen 6,7 milions d'euros en els projectes

Un dels futurs equipaments metropolitans construïts amb fusta
Un dels futurs equipaments metropolitans construïts amb fusta | AMB
NacióDigital
01 d'agost del 2022
Actualitzat el 01 de juliol del 2023 a les 9:28h
L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), conjuntament amb els ajuntaments de Ripollet, Montcada i Reixac (Vallès Occidental), Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i Tiana (Maresme) han impulsat la construcció dels primers quatre equipaments públics fets amb estructura de fusta, provinent del País Basc.

Després de l'experiència exitosa de l'edifici PISA de Cornellà de Llobregat, una promoció d'habitatge amb protecció oficial que ha guanyat diferents premis d'arquitectura, s'ha procedit a fer l'Arxiu Municipal de Ripollet, l'escola bressol El Viver de Montcada, la llar d'infants El Petit Mamut de Sant Vicenç dels Horts i l'ampliació de l'institut de Tiana. En total s'hi ha destinat una suma de 6,7 milions d'euros.

L'Arxiu Municipal de Ripollet s'acabarà previsiblement a la tardor i l'institut de Tiana està quasi finalitzat. D'altra banda, la llar d'infants es troba en procés d'execució i l'escola bressol està en fase de projecte.

"Estem fent una gestió integral, tenim responsabilitats en la gestió del territori, on més de la meitat dels espais són oberts i molts d'ells són boscos que cal gestionar davant del risc d'incendi, a la vegada que introduir productes per valoritzar aquests espais és fonamental", explica Antoni Farrero, enginyer de forest i ambientòleg i coordinador general de l'Oficina Tècnica de Gerència de l'AMB. El fet que també siguin promotors d'equipaments i habitatges, i ha un compromís vinculat amb la sostenibilitat on l'ús de fusta hi juga un paper important.

"La fusta en l'àrea metropolitana és present en tots els processos, des del planejament de valoritzar la del Parc de Collserola fins a la projecció per complir amb els protocols de sostenibilitat", afegeix. L'ús de la fusta en els edificis permet, a més, innovar amb un sistema prefabricat que permet tenir un major control de l'obra, apostar per la descarbonització i la sostenibilitat, ajudar-se de l'efecte regulador tèrmic de la mateixa fusta i impulsar el model de producte nacional o de quilòmetre zero.
 

L'AMB aposta per la fusta com a material de construcció. Foto: AMB

Arxivat a