Sis aplicacions que ajuden a sentir-te més segura pel carrer

Davant l'onada de masclisme i LGTBI+fòbia, malauradament són necessaris mecanismes que intenten combatre la problemàtica, però sense resoldre-la

Les dades justifiquen la por tant de les dones com del col·lectiu LGBTQI+
Les dades justifiquen la por tant de les dones com del col·lectiu LGBTQI+ | Pexels
NacióDigital
01 d'agost del 2022
Actualitzat a les 18:22h
Les dones i persones del col·lectiu LGBTQI+ no sempre se senten segures a l'hora de tornar soles (o, fins i tot, en grup) a casa. Les dades justifiquen la por: segons les darreres xifres, les agressions masclistes han augmentat enguany a Catalunya. De fet, vuit de cada deu dones catalanes han patit, com a mínim, un episodi de violència sexual, segons la conselleria d'Interior.

La comunitat LGBTQI+ és igualment vulnerable a l'onada d'agressions. L'Observatori contra l'Homofòbia ha dictaminat que els episodis LGBTQ-fòbics han augmentat un 34% al país. i tot i que la solució idònia no hauria de recaure en les víctimes, us recomanem sis aplicacions que ajuden a sentir-te més segura pels carrers. 

Sister és una aplicació de geolocalització, dissenyada per dones que té l'objectiu de disminuir la sensació d'inseguretat quan tornes a casa pel carrer. La idea és compartir amb diverses persones la teva ubicació en temps real perquè tinguin disponible quina ruta has escollit. A més a més, usa el GPS per indicar quines són les comissaries més properes i el camí més ràpid a casa. 

Misscar és una bona alternativa a BlaBlaCar. Té el mateix funcionament, però amb la significativa diferència que les conductores són només dones. La iniciativa vol assegurar la tranquil·litat a les usuàries que no vulguin compartir vehicle amb homes desconeguts. Malgrat que l'aplicació és gratuïta, es comparteixen les despeses i, mitjançant el sistema de validació d'identitat, es garanteix que tots els perfils de la plataforma estiguin registrats.

Tot i que no és gratuïta, és una de les apps més completes en aquest àmbit. UrSafe és un sistema de seguretat personal que utilitza la tecnologia intel·ligent per permetre als usuaris establir paraules de seguretat personals que activen diferents mecanismes, segons la gravetat de la situació. També permet que els contactes seleccionats segueixin les rutes i els notifica automàticament quan has arribat. Finalment, retransmet situacions d'emergència amb àudios i vídeos i està programada per trucar als contactes d'emergència amb una paraula clau.

Es tracta d'una aplicació que permet sol·licitar ajuda als cossos policials davant de qualsevol amenaça, ja siguis víctima o testimoni. A través d'un xat, es poden enviar vídeos i fotografies a la comissaria més propera a la ubicació del dispositiu que s'utilitzi. Té disponible un botó de SOS, que notifica la situació a la policia i als contactes seleccionats. 

Aquest sistema és útil per escollir les rutes cap a casa. L'app Signo neix amb la intenció de visibilitzar la violència masclista, LGTBQI+, racista i de persones amb diversitat funcional. En cas d'haver-ne patit, pot seleccionar-se el tipus d'agressió, marcar-ne la ubicació i publicar-ho perquè la resta d'usuaris i usuàries puguin evitar zones conflictives. 

Hi ha grups de Telegram que funcionen gràcies a la sororitat entre les dones i la comunitat LGTBQI+. És el cas d'Autodefensa feminista: un xat grupal amb més de 500 persones obert a totes aquelles que ho necessitin. Amb un missatge al grup, la víctima que ha patit, està patint o creu que patirà una agressió alerta de la situació d'emergència i comparteix la seva ubicació. La primera de les moltes usuàries del grup que ho vegi truca a la policia.