Per què és tan important refrescar-se abans d'entrar al mar o a la piscina?

El cap del servei d'Urgències d'un hospital estatal ens dona totes les pautes i recomanacions a seguir en aquesta època de l'any

Els experts i expertes aconsellen remullar-se més d'una vegada al dia a l'estiu
Els experts i expertes aconsellen remullar-se més d'una vegada al dia a l'estiu | Pau Ollé
NacióDigital
31 de juliol del 2022
Actualitzat a les 17:05h
Segons els experts i expertes, a l'estiu és necessari refrescar-se més d'una vegada al dia per a suportar millor la calor, però també per a poder relaxar-se i gaudir del temps lliure. En moltes piscines hi ha cartells que informen de l'obligatorietat de dutxar-se abans de ficar-se a l'aigua. Però, sabem per què s'ha de fer?

​El cap del servei d'Urgències de Quirónsalud a Múrcia, el doctor Fulgencio Molina, ha explicat en una entrevista a Europa Press que remullar-se abans de ficar-se de ple a l'aigua sempre és aconsellable" per a adaptar el cos a les temperatures més baixes en què pugui trobar-se o bé l'aigua de la piscina o bé la del mar.

Sempre es diu que el millor és refrescar-se el clatell i després les extremitats, per què? Aquest especialista detalla que és per no sentir una impressió brusca de canvi de temperatura. Primer, però, recomana mullar les extremitats, és a dir, les zones més allunyades del tòrax i l'abdomen.

Així, podria dir-se que és perillós per a la salut tirar-se de cap o entrar al mar ràpidament pel contrast de temperatures? El doctor Molina adverteix que un contacte brusc del cap amb l'aigua freda pot produir una reacció brusca de vasoconstricció i en conseqüència provocar mareigs. "Millor adaptar-nos-hi a poc a poc", insisteix.

Com d'important és guardar les dues hores de digestió? 
Un altre dubte habitual és si és important o no esperar dues hores per fer la digestió per a evitar els coneguts com a talls de digestió. L'expert recalca que si es fa una adaptació gradual a la temperatura de l'aigua, no hi ha d'haver cap problema. No obstant això, sí que veu aconsellable esperar un temps prudencial, sobretot en menjars copiosos per la somnolència que produeixen.

"La hidrocució és un estat de síncope que es produeix quan el cos és sotmès a canvis de temperatura bruscos a l'aigua. El tall de digestió és una de les possibles conseqüències, que es pot produir dins o fora de l'aigua. És una interrupció brusca del procés digestiu", afegeix.

Símptomes de la hidrocució 
Concretament, el doctor Molina detalla que els símptomes d'hidrocució poden ser diversos, com ara el mareig, la feblesa, el dolor abdominal o la visió borrosa, entre altres, "però l'estat de síncope que afecta la respiració i a la freqüència cardíaca, arribant a produir una pèrdua de consciència, o fins i tot una parada cardiorespiratòria, és el més greu", segons alerta. Com que es tracta d'un quadre sobtat i que es presenta durant la immersió a l'aigua, aquest expert en urgències veu convenient comunicar immediatament als nostres acompanyants, si no estem sols, que no ens acabem de trobar bé per a demanar ajuda als sistemes d'emergència.

En última instància, el doctor Molina recorda que, en línies generals, s'ha de demorar el bany tant en la piscina com al mar, en les següents situacions: 1) Després d'un menjar copiós, 2) Després d'una exposició llarga al sol, 3) Si s'ha pres algun fàrmac que limiti els reflexos o produeixi somnolència, 4) Després de realitzar exercici intens. 

Alhora, un altre punt que moltes vegades s'oblida respecte al bany a l'estiu són les dutxes després de banyar-se tant a la piscina com al mar. Per al doctor, aquestes dutxes són aconsellables, ja que són una manera d'eliminar la sal de la pell i els productes químics com el clor que concentren l'aigua del mar i de les piscines.