L'Ajuntament preveu ampliar els «itineraris segurs» de l'oci nocturn de Barcelona

Una proposta que és damunt la taula és la col·laboració amb el Metro i el sector del taxi

Barcelona té quatre
Barcelona té quatre | Pixabay
NacióDigital
30 de juliol del 2022
Actualitzat a les 15:08h
L'Ajuntament de Barcelona contempla ampliar el nombre d'"itineraris segurs" amb patrullatge de la Guàrdia Urbana des de zones d'oci nocturn fins a les parades de transport públic més pròximes per a prevenir i detectar situacions de violència sexual, després d'haver-los implantat de manera permanent des d'aquest abril en quatre àmbits de la ciutat.

Ho ha explicat en una sessió de treball amb periodistes la sotsinspectora de la Guàrdia Urbana, Gemma Alfonso, i la gerent de l'àrea de Seguretat i Prevenció, Maite Casado, acompanyades de responsables del projecte de l'àrea de Feminismes i d'Ecologia Urbana, així com de representants del sector de l'oci nocturn i de la seguretat privada. 

Actualment, els quatre "itineraris segurs" permanents amb què compta la ciutat són a les zones del front marítim, Poblenou, Paral·lel, Gràcia i Sant Gervasi. En cadascun d'aquests àmbits hi ha una patrulla de la Guàrdia Urbana tots els divendres i dissabtes de l'any de 23:00 a 6:00 hores, i s'han fet actuacions per a millorar la visibilitat, tant mitjançant una millor il·luminació com amb la poda d'arbustos. A més a més, des de 2020 es creen "itineraris segurs" específics en grans esdeveniments on es preveu aglomeració de persones, com ara festes majors, festivals de música, Cap d'Any i la revetlla de Sant Joan.

Formació i Punt Lila 
Paral·lelament, la Guàrdia Urbana i l'àrea de Feminismes fan formació voluntària a treballadors i operadors del sector de l'oci nocturn i de la seguretat privada per a oferir-los eines que els serveixin per a prevenir i detectar situacions de violència sexual. De moment, ja han format un centenar de professionals.

Alfonso ha detallat que la formació que reben té a veure amb la detecció, l'atenció a la supervivent i la preservació de proves, i malgrat valorar positivament la iniciativa, ha recordat que la majoria de delictes d'aquest tipus es produeixen en espais privats. Per la seva banda, Casado ha destacat la bona predisposició del sector per a rebre formació i ha posat en valor l'abordatge d'aquesta problemàtica des de la col·laboració de la seguretat pública i privada.

El 5 d'agost entrarà en funcionament un Punt Lila a la platja de Somorrostro, que funcionarà els divendres i dissabtes de tots els caps de setmana d'agost i el primer cap de setmana de setembre de 23:00 a 3:00 hores per a prevenir casos d'assetjament sexual i atendre a persones que pateixin violències masclistes o LGTB-fòbiques en l'espai públic.

Futures accions 
A banda de l'ampliació del nombre d'"itineraris segurs", el consistori també treballa en altres recursos per a prevenir i detectar violències sexuals en l'oci nocturn, com ara millorar aspectes urbanístics que afavoreixin la sensació de seguretat -com podria ser la senyalització des dels locals fins al transport públic-, ampliar i revisar el protocol No callem per a l'atenció de violències sexuals, o col·laborar amb Metro de Barcelona i el sector del taxi.

Els representants de l'oci nocturn presents en la sessió han reivindicat la iniciativa, han proposat algunes millores com quadrar l'horari del Metro amb el del tancament de les discoteques o que la formació s'imparteixi anualment, i s'han mostrat preocupats per les punxades que s'han registrat en discoteques de Lloret de Mar (Girona) i Barcelona.

Arxivat a