Sánchez recomana treure's la corbata com a mesura per estalviar energia

El president del govern espanyol ha traslladat aquesta petició als ministres i l'ha complert ja en la roda de premsa de balanç per tancar el curs polític des de la Moncloa

Sánchez, aquest divendres sense corbata.
Sánchez, aquest divendres sense corbata. | Europa Press
29 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:16h
Pedro Sánchez, president del govern espanyol, ha comparegut aquest divendres per fer balanç del curs polític a les portes de les vacances d'estiu. Ho ha fet sense corbata, una imatge inusual, però que segons ell té un objectiu que ja ha traslladat a la resta de ministres: estalviar energia. També ha reclamat als funcionaris que prenguin la mateixa decisió, que ha fet extensiva al sector privat. Dilluns vinent, el consell de ministres aprovarà mesures concretes per incidir en l'estalvi energètic.

El president del govern espanyol ha indicat que les mesures adoptades per mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna i la inflació han evitat que el cost dels productes no hagi pujat fins al 15%. Les dades avançades del mes de juliol indiquen, això sí, que la inflació continua disparada i apropant-se a l'11%. "Hem d'afrontar el que és urgent i el que és important: protegir la classe mitjana i treballadora, i avançar en una agenda de modernització de l'economia i del conjunt del país", ha apuntat Sánchez, que ha xifrat en 30.000 milions d'euros la quantitat de recursos mobilitzats per frenar l'augment de preus, i ha tret pit per "l'excepció ibèrica" aconseguida pel preu del gas. La reducció, ha dit, arribarà al 20% al llarg de l'any. "Què hauria passat sense aquesta iniciativa? No vam tenir el suport de l'oposició conservadora", ha indicat, sobre el PP.

Sánchez ha anat enumerant mesures com els 200 euros per a persones vulnerables, l'augment de 100 euros en beques per a estudiants, o bé la pujada de les pensions no contributives. "I estem fomentant el transport públic amb la bonificació del 100% dels abonaments de Rodalies. Tampoc aquestes mesures han rebut el vot favorable de la dreta i de la ultradreta", ha ressaltat el president del govern espanyol, que ha indicat que la Moncloa s'ha dedicat a "protegir" la classe mitjana i treballadora. "El que estem fent és crear les bases perquè les càrregues econòmiques de la guerra es reparteixin de manera més justa del que va passar amb la recepta neoliberal de la crisi econòmica anterior", ha remarcat el dirigent del PSOE. Les dificultats de la majoria, ha dit, no poden ser els "beneficis d'una minoria", en referència a les energètiques i als bancs.

Aquest dijous es va registrar al Congrés una proposta per gravar de manera extraordinària els beneficis extraordinaris d'aquest dos tipus de companyes. "Poden i han d'ajudar el país a sortir d'aquesta situació, de la mateixa manera que Espanya els va ajudar a sortir de la crisi financera", ha ressaltat Sánchez, que ha apuntat que la mesura és "de justícia social" i està vigent en altres països, fins i tot en alguns que són governats per partits conservadors. "Com vam respondre a la crisi del coronavirus, ara respondrem a la crisi de la guerra", ha resumit el president del govern espanyol.