La suspensió de Borràs sacseja el Govern però no el trenca

La presidenta de la cambra, suspesa amb els vots d'ERC i de la CUP, es veu obligada a deixar el càrrec i dispara contra els socis; sectors majoritaris a Junts sostenen que l'executiu no es pot trencar per aquest episodi

Laura Borràs en la seva sortida del Parlament.
Laura Borràs en la seva sortida del Parlament. | Adrià Costa
Bernat Surroca / Oriol March
28 de juliol del 2022
Actualitzat el 29 de juliol a les 15:55h
Eren les 15.23 hores quan Laura Borràs ha entrat al cotxe oficial per sortir del Parlament. Hi ha arribat com a presidenta amb totes les funcions i l'ha abandonat despullada de les atribucions un cop ERC, la CUP i el PSC han activat definitivament el botó de l'article 25.4 del reglament de la cambra. Tot s'ha desenvolupat segons el previst durant la jornada parlamentària: últim intent de Borràs de convèncer els companys de la mesa que els delictes dels quals se l'acusa -prevaricació i falsedat documental- no són corrupció, sortida de la sala per no participar en la deliberació amb l'argument del conflicte d'interessos, i votació per suspendre la màxima dirigent de Junts. Un desenllaç previsible amb conseqüències immediates -el to de Borràs a la sortida ha estat bel·ligerant amb els republicans i la CUP- que, per ara, sacseja el Govern però no el trenca. "Si s'esberla, no serà per això", ressalta un alt dirigent del partit a NacióDigital.

Que no es trenqui, però, no vol dir que el soroll torni a envoltar la relació entre socis. No només pel cas de Borràs -terreny abonat per tuits altisonants i consignes abrandades dels manifestants convocats a les xarxes socials, uns 200 que han resistit el sol al Parc de la Ciutadella-, sinó també pels acords als quals va arribar el Govern -representat únicament per consellers d'ERC- amb la Moncloa aquest dimecres en la tercera trobada de la taula de diàleg. Va passar un punt desapercebut en un dia marcat per la prèvia de l'abisme al qual s'enfrontava Borràs, però Junts demana que el president Pere Aragonès -que ha tornat a insistir que l'afer té a veure amb la corrupció i ha donat per fet que l'executiu continuarà- expliqui al Parlament la "deriva" de la mesa de negociació. "Abans es trencarà el Govern per això que pel cas Borràs", remarca un membre de la direcció. Una tercera veu de la cúpula respon amb una negativa taxativa a la pregunta de si el Govern perilla per la suspensió de Borràs. Detall significatiu dels equilibris interns.

La presidenta del Parlament, que també ho és de Junts des del 4 de juny, tenia clar què passaria quan ha arribat a la cambra. La intervenció que ha fet un cop suspesa, encara des del despatx d'audiències -a partir d'aquest dijous ja no el podrà fer servir-, l'havia preparat amb el seu equip de confiança, i s'ha allargat durant pràcticament mitja hora. Ha deixat frases que poden ser interpretades com una declaració de guerra a ERC i també a la CUP, un partit a qui els manifestants situats fora de l'hemicicle també acusaven de "traïdors". "Han vingut al Parlament vestits de jutges hipòcrites", ha remarcat Borràs, que ha enviat un missatge diàfan als republicans: "No penso acceptar que els que els que fan passos enrere diguin als que fem passos endavant que fem passos al costat". Els passos enrere, s'entén, s'havien fet a Madrid el dia abans.

El discurs no s'ha quedat aquí: "Soc suspesa per un article infame que vulnera drets fonamentals i que genera inseguretat jurídica. La meva suspensió només beneficia als qui han apostat per la guerra bruta. En fa còmplices les qui l'han executa de manera gratuïta i innecessària. La injusta decisió d'avui fa mal a la democràcia, a aquest Parlament, i al conjunt de l'independentisme". Paradoxalment, la presidenta suspesa ha remarcat que no era un dia per als "retrets". Paraules que posen -encara més- dificultats a la negociació que s'haurà d'obrir, previsiblement després de l'estiu, per veure com queden els equilibris de la mesa. Ara qui lidera la cambra és Alba Vergés, d'ERC, com a vicepresidenta primera en funcions de presidenta, però els republicans mantenen la porta oberta a intercanviar el càrrec amb la secretaria segona -ocupada per Aurora Madaula, de la confiança de Borràs- perquè Junts continuï dirigint la cambra. El partit, però, es tanca en banda a fer qualsevol tipus de substitució, opció que la presidenta ha avalat des del primer moment que veia en perill el seu futur. Hi ha un informe encarregat als serveis jurídics per veure qui fa què, i també com.

La situació també dependrà de com el partit que lideren Borràs i Jordi Turull entomin els moviments -sense precedents- al Parlament. L'entorn de la presidenta suspesa és partidari que hi hagi "conseqüències", i no és cap secret que ella mateixa, en privat, havia insistit que "costaria molt d'entendre a la militància" continuar governant amb ERC si els republicans -molestos pel to de Borràs, que ha assenyalat el diputats "amb noms i cognoms" com a culpables de la suspensió- creuaven la línia a la mesa de la cambra. L'expresident Quim Torra, sense anar més lluny, ha suggerit des de la cambra -hi ha anat per fer costat a la líder del partit- que caldria sortir de l'executiu immediatament. Però dins de Junts, el sector més institucional -guanyador en les dues fases del procés congressual- pressiona per continuar dins del Govern. I, de fet, és majoria de portes endins. Dins l'executiu no se'n qüestiona la continuïtat, i no hi ha hagut cap reunió de coordinació amb ERC en què s'hagi plantejat aquesta qüestió. 

La visió favorable a continuar dins del Govern també està estesa entre els alcaldes i candidats a les eleccions municipals. "No es pot ser un partit institucional fent soroll quan no queda ni un any per als comicis", repeteixen aquests dies veus territorials de la formació, que aquest dijous també ha vist com el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) el situava en una forquilla d'entre 22 i 27 escons -lluny d'ERC i del PSC- si se celebressin ara eleccions al Parlament. "El cas Borràs no ens pot arrossegar", ressalta un dels dirigents consultats. Com a presidenta de la formació, però, continuarà tenint pes específic, encara més tenint en compte que l'executiva està pactada al 50% amb Turull. El secretari general no ha demanat en cap moment a Borràs que fes un pas al costat, però sí que ho han fet consellers, diputats i membres de l'executiva.

Un dels qui va pronunciar-se ja fa mesos a favor de la continuïtat de Junts al Govern passés el que passés amb la presidenta del Parlament va ser Jordi Sànchez, secretari general fins al juny, que en els últims temps al càrrec es va distingir per una relació tibant amb Borràs, tocada també per la polèmica amb Francesc de Dalmases -omnipresent durant tota la jornada al seu costat- per intimidar una periodista del FAQS. En la ponència política aprovada fa dues setmanes, Junts manté la consulta sobre si ha de continuar o no al Govern en funció de l'auditoria que està en marxa sobre el compliment del pacte amb ERC. Els resultats seran coneguts pel consell nacional al setembre i, en base a com sigui rebut, es procedirà a la consulta. La militància -tot i el vot contrari, no publicitat, de Borràs- va avalar el maig del 2021 l'entesa rubricada entre Sànchez i Aragonès amb un 83% dels vots favorables, percentatge inapel·lable.

L'episodi de la suspensió, dur a nivell personal i amb un fort impacte en l'entorn de la presidenta, torna a mostrar una vegada més la dificultat de l'independentisme -immers en el pitjor moment dels últims anys pel que fa a suport social al projecte, segons les dades del CEO- per articular la majoria del 52%. L'ombra de la corrupció ha fet desistir ERC i la CUP d'oferir un bot salvavides a Borràs, i també existeixen veus dins de Junts que respiren alleugerides pel desenllaç momentani de la situació. Una cosa és acompanyar la presidenta a saludar els manifestants -en alguns casos, amb distància evident- que brindar-li suport monolític. També per això s'entén que, malgrat que a les 15.23 Borràs pujava al cotxe oficial despullada de les funcions a la cambra, dins de Junts prevalgui l'opció de mantenir-se dins d'un Govern sempre allunyat de la calma.
Arxivat a