PARLAMENT

Una reducció de jornada progressiva amb bonificacions serà l'alternativa a les llicències per edat del Parlament

Els funcionaris que gaudien dels polèmics privilegis s'hauran de reincorporar al novembre amb algunes excepcions

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 28 de juliol de 2022 a les 12:59 |
Els membres de la mesa ampliada del Parlament, aquest dijous | ACN
El Parlament ha acordat aquest dijous que els treballadors de la cambra que encara gaudeixen de les llicències per edat -la possibilitat de cobrar sense acudir al lloc de feina els últims anys de la seva vida professional- es reincorporin l'1 de novembre, amb algunes excepcions, i que s'implanti un nou sistema de reducció de jornada i de sou progressiva amb l'opció de cobrar la pensió de jubilació màxima sense treballar a partir del tercer any.

La Comissió d'Afers Institucionals ha validat aquesta proposta de la Mesa ampliada –formada pels membres de la Mesa i un representant de cada grup parlamentari–, que preveu que els funcionaris que s'hi reincorporin al novembre puguin acollir-se al nou sistema amb "millores de la jornada laboral".


Tot i que la cambra ja va suprimir la polèmica figura de les llicències per edat i, per tant, no se'n concediran de noves, encara calia decidir sobre les persones que ja gaudien d'aquest privilegi o bé que l'havien sol·licitat, però no el tenien concedit encara. Aquest dijous era la data màxima que s'havien marcat –després de diverses pròrrogues– tant la Mesa com els representants dels treballadors per arribar a un acord després que l'última proposta quedés aturada.

Es tractava de la creació de dues noves figures similars a les llicències per edat: una excedència voluntària remunerada amb uns 2.000 euros, aproximadament, i una reducció de jornada mantenint el 80% del sou. Segons fonts parlamentàries, el nou sistema de reducció de jornada progressiva no compta amb el vistiplau dels funcionaris, tot i que s'ha tractat amb el consell de personal.


Amb els vots favorables de Junts, ERC, PSC, el vot en contra de Vox i comuns i l'abstenció de CUP i Cs, la CAI ha acordat que els funcionaris majors de 60 anys que els hi quedi màxim cinc anys per jubilar-se i que acreditin haver treballat 25 anys a la cambra puguin acollir-se a un "permís progressiu" per reduir la jornada laboral i el sou de forma gradual, però que preveu la possibilitat de cobrar la pensió màxima sense treballar a partir del tercer any.

Així, el nou sistema de reducció de jornada progressiva consistirà en una reducció d'un terç de la jornada laboral el primer any, del 50% el segon any i d'un permís a temps complert a partir del tercer any fins a l'edat legal de jubilació cobrant la pensió màxima.


La reducció de jornada progressiva dels primers anys anirà acompanyada d'una sèrie privilegis. A partir del primer any, els funcionaris acollits al sistema cobraran dos terços del sou, a més d'un terç de l'equivalent a la pensió de jubilació màxima. Això es podrà aplicar durant tres anys.

Si en el segon any es passa a una reducció de la meitat de la jornada laboral, es cobrarà la meitat del sou i la meitat de la retribució equivalent a la pensió de jubilació màxima. Això es pot demanar durant el segon, tercer, i quart any. El Parlament es compromet a mantenir el pagament de les cotitzacions corresponents a la jornada completa.

Els treballadors de la cambra que encara gaudien de les llicències per edat o que les havien demanat abans de la seva supressió hauran de reincorporar-se al novembre, però podran fer teletreball a temps complet. Aquells que estiguin residint fora de Catalunya tindran sis mesos més de marge per tornar al lloc de treball. A més, les llicències per edat es mantindran a aquells que els hi quedi menys d'un any per jubilar-se. També als funcionaris que estan de baixa fins que obtinguin l'alta mèdica.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació