SALUT

Una pacient del Clínic supera el VIH sense prendre medicació en 15 anys

L'hospital ho ha presentat com un cas "excepcional" de curació funcional del virus

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 27 de juliol de 2022 a les 17:13 |
L'Hospital Clínic-IDIBAPS ha considerat el cas d'excepcional | ACN
Una pacient de l'Hospital Clinic-IDIBAPS ha superat el virus del VIH després de 15 anys sense prendre medicació. Es tracta del cas "excepcional" d'una dona que, després de la supressió del tractament antiretroviral, té un control absolut de la replicació del VIH mantingut durant més de 15 anys, amb càrrega viral indetectable. Els resultats de l'estudi s'han presentat aquest dimecres en la Conferència Mundial AIDS.

Fins ara, el tractament antiretroviral s'ha mostrat efectiu per suprimir la replicació viral, però el VIH persisteix als reservoris i es recupera després de suspendre la teràpia. Aquest és un cas diferent, en què s'han trobat nivells molt alts de dos tipus de limfòcits fortament vinculats a la inhibició del virus. 


Hi ha poques persones, com els controladors posttractament, que mantenen càrregues virals indetectables sense prendre medicació. Són menys estranys els casos de curació relacionats amb el trasplantament de medul·la òssia o en pacients excepcionals que tenen virus defectuosos o factors genètics associats amb una potent resposta immune al VIH.

No és, però, el cas de la pacient estudiada pel Clínic, que va ser diagnosticada a l'estadi d'infecció aguda pel VIH i va ser inclosa en un assaig clínic amb tractament antiretroviral durant nou mesos. També es va sotmetre a diverses intervencions immunomoduladores amb ciclosporina A, un immunosupressor.


La investigadora del grup Sida i Infecció per VIH de l'IDIBAPS, Núria Climent, ha destacat que aquesta dona no tenia els factors genètics clàssics relacionats amb el control del virus. Per tant, no era una controladora d'elit de la malaltia. A més, va presentar una primoinfecció greu, que va requerir la seva hospitalització. Això tampoc és habitual en els controladors posttractaments. Estem davant d'un cas diferent.

L'objectiu ara és acabar d'entendre quin és el mecanisme que es dona en aquesta pacient i com es podria replicar per arribar a aquesta cura funcional en altres pacients. El cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Clínic i del grup de recerca Sida i infecció per VIH, Josep Mallolas, ha explicat que ara s'obre una gran via de recerca per saber què li ha passat i poder "replicar-ho a moltes més persones".

En aquest sentit, Mallolas ha indicat que s'obren dues vies. D'una banda, estudiar la genètica de la dona per saber quins mecanismes hi ha actuat perquè es desenvolupessin les cèl·lules implicades en el control. De l'altra, esbrinar si el tractament amb l'immunosupressor hi té alguna cosa a veure.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació