Dalmases guanya temps mentre ERC estreny el cercle sobre Borràs

Els republicans conviden Junts a pactar la substitució de la presidenta del Parlament davant la imminència del judici oral; Junts obre l'expedient al diputat i la direcció esquiva avalar la visió de "linxament" del vicepresident del partit

Borràs mira Dalmases en una reunió de l'executiva de Junts.
Borràs mira Dalmases en una reunió de l'executiva de Junts. | Junts
Joan Serra Carné / Oriol March
25 de juliol del 2022
Actualitzat a les 21:17h
Poc abans de la una del migdia, Laura Borràs passejava amunt i avall del passatge Bofill de Barcelona amb el telèfon enganxat a l'orella. Dins la seu de Junts, al mateix carrer, els dirigents del partit es reunien per primera vegada des de l'esclat del cas que afecta Francesc de Dalmases -diputat, vicepresident de la formació i mà dreta de la presidenta del Parlament- per haver intimidat una periodista del FAQS el 9 de juliol. A Borràs, en les últimes setmanes, se li han multiplicat les carpetes obertes: a la imminència del judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) -més a prop després que el jutge hagi desestimat el seu últim recurs per evitar l'obertura del procediment- s'hi suma l'expedient obert contra Dalmases, que instruirà Magda Oranich. Un context complex que s'acaba d'enverinar des del precís instant en què ERC, ja s'atreveix a convidar Junts a parlar de substituir Borràs quan s'obri judici.

La partida es juga en múltiples pantalles i la "veritablement" rellevant, per les "conseqüències" que se'n podern derivar -així ho determinen diversos dirigents de Junts consultats per NacióDigital-, és la del futur de la presidenta del Parlament. "Es tensarà tot", pronostiquen dirigents del partit. Borràs ja ha dit per activa i per passiva que no dimitirà -malgrat que el nom d'Anna Erra, vicepresidenta de Junts i alcaldessa de Vic, càrrec en el qual no repetirà, ja ha començat a sonar amb força com a alternativa-, i ha indicat que no té per què abandonar la presidència si és suspesa pel reglament del Parlament. ERC, com ha indicat Marta Vilalta, manté que les normes de la cambra són "molt explícites" i que la millor via és la del pas al costat. Una via que Borràs ni tan sols es planteja i que el seu partit, en públic, tampoc contempla de cap manera.

A la seu de Junts es dona per fet que la data del judici arribarà de manera imminent, amb tot el que això implica. La presidenta de la cambra ja sap que els republicans -socis de Govern- i la CUP aposten per apartar-la, i l'únic dubte existent és el calendari que se seguirà, totalment condicionat per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La Fiscalia demana sis anys de presó i 21 d'inhabilitació, unes xifres que serveixen a Junts per enfocar el relat de la repressió associat a un cas que té l'origen en una investigació dels Mossos d'Esquadra i que té en el presumpte fraccionament de contractes el principal element de base. La posició de Borràs al partit, passi el que passi a la cambra, està garantida: el congrés de fa una setmana la va protegir en cas de condemna, perquè es podria acollir a una excepció per lawfare.

Qui haurà de ser avaluat pels mecanismes interns del partit és Dalmases, a qui s'ha obert -segons la versió oficial, a petició seva- un expedient "informatiu" per haver intimidat una periodista del FAQS després de l'entrevista a Borràs del 9 de juliol. Aquest expedient, una figura que no apareix en els estatuts però que ha estat considerada per la direcció com la millor opció per determinar què va passar exactament a la sala de TV3 on va tenir lloc la "discussió encesa" que Dalmases va admetre dijous al Parlament. L'encarregada d'instruir el procediment serà l'advocada Magda Oranich, la persona més votada en el congrés de Junts per formar part de la comissió de garanties del partit. El portaveu de la formació, Josep Rius, ha indicat que Oranich no ofereix dubtes pel que fa a la defensa dels drets de les dones degut a la seva trajectòria professional.

"Es farà tot el que estigui a les mans de Junts per esclarir els fets", ha insistit Rius, que ha esquivat vincular les informacions sobre Dalmases a un "linxament", com estan fent aquests dies Borràs i el seu entorn -inclòs l'expresident Quim Torra- a les xarxes socials. "Està en el punt de mira. Estic en el punt de mira. Estem en el punt de mira", ha assenyalat la presidenta del Parlament al perfil personal d'Instagram en un post en el qual nega l'existència de qualsevol "agressió" per part del vicepresident de Junts a TV3. Cap de les informacions publicades per NacióDigital i Eldiario.es acredita l'existència d'agressions, sinó que s'hi consigna una intimidació. Va agafar la periodista del canell i va colpejar mobiliari mentre es queixava del contingut de les preguntes a Borràs. Els fets van ser corroborats pel director del FAQS un cop publicats.

Compromís amb la celeritat enmig de la remor interna
És significatiu, per tant, que Rius hagi evitat parlar de "linxament" durant el torn de preguntes dels periodistes. "No l'han defensat explícitament", ressalta un dirigent consultat sobre el dicurs del portaveu, que ha anat en la línia del que ja va verbalitzar el secretari general, Jordi Turull, sobre la qüestió. El sector més institucional està preocupat perquè el cas Dalmases ha afectat la imatge de Junts davant dels mitjans, i no són poques les veus -amb o sense càrrec al Govern- que sostenen que Dalmases s'ha "salvat", a l'espera de la resolució de l'expedient, per la seva proximitat amb Borràs. La presidenta del Parlament li ha mostrat de nou suport explícit a la sortida de l'executiva, deixant-se gravar per les càmeres per tot el passatge Bofill.

El malestar no s'ha dissipat dins de Junts per la conducta de Dalmases -eren múltiples les veus que van demanar la setmana passada una executiva extraordinària per abordar el cas-, però ara queda tot en mans de l'expedient informatiu, que s'ha de resoldre amb "celeritat", segons Rius. Queda en mans d'Oranich definir el calendari que seguirà el procediment, i també les persones que seran citades per aclarir els fets. A la sala, a banda de Dalmases i la periodista, també hi havia Borràs i dos dels seus col·laboradors més estrets, Salvador Esteve i Pep Elias. El primer era avui a la seu de Junts acompanyant la presidenta del Parlament i, en acabar l'executiva, era un dels integrants de la rotllana que s'ha format entre els afins a Borràs a la cantonada entre el carrer Lepant i el passatge Bofill. A l'altra banda del carrer s'hi ha mantingut una altra rotllana, en aquest cas amb Turull i el president de grup al Parlament, Albert Batet.

Dalmases, amb l'expedient obert i la renúncia temporal a ser portaveu a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), guanya temps en paral·lel a la imminència de l'obertura de judici oral a Borràs pel cas de la ILC, autèntic canvi de rasant de la legislatura i amb múltiples conseqüències també dins de Junts. El trencament amb ERC al Parlament tindrà més efectes que els desacords sobre el diàleg -la taula prevista per aquest dimecres ha constatat, de nou, les diferències entre els dos socis- en el curt termini. Per això ningú descarta que els dies que quedin per arribar a les vacances d'estiu puguin estar marcats per corredisses parlamentàries amb efectes immediats sobre l'estabilitat, sovint precària, que malda per mantenir el Govern.
Arxivat a