​L'ACA activarà la fase d'alerta per la sequera al Ripollès i Osona

L’Agència Catalana de l’Aigua declararà un nou escenari a les dues comarques, que estableix una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia, entre altres mesures

El riu Ter a la zona de Sorralta, a les Masies de Roda.
El riu Ter a la zona de Sorralta, a les Masies de Roda. | Adrià Costa
Carles Fiter / Pau Masó
25 de juliol del 2022
Actualitzat el 25 d'abril del 2023 a les 18:41h
Aquest diumenge es va celebrar una reunió d'urgència per la sequera als consells comarcals del Ripollès i Osona amb els alcaldes de la comarca i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes. En aquesta trobada es va determinar que, davant d'aquesta extrema situació, l'ACA declararà aquesta setmana l'estat d'alerta per sequera a la capçalera del Ter, d'on s'abasteixen la majoria de municipis d'Osona i tots els del Ripollès.

Aquest estat, que s'ha de publicar al DOGC, comportarà unes mesures d'estalvi, com per exemple, l'establiment d'una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia. Es poden consultar totes en aquest enllaç. Amb aquestes mesures es preveu que es redueixi un 25% el consum domèstic d'aigua i un 5% l'industrial.

Prohibició temporal per a activitats agrícoles i industrials
Aquestes mesures que s'aplicaran, però, coincideixen en el temps amb una restricció temporal que l'ACA va decretar dissabte. Es va prohibir la captació d'aigua superficial al Ter i els seus afluents que no sigui per abastament urbà a quaranta municipis d'Osona i el Ripollès "fins a nova instrucció". Està prohibida, doncs, la captació d'aigua per a usos industrials, agrícoles i hidroelèctrics, que en aquests moments no es consideren prioritaris. 

Segons ha informat l'ACA a NacióDigital, en el cas que coincideixin el temps les mesures del pla de sequera i aquesta de captació prevaldran les més restrictives, és a dir, les de dissabte passat.

En declaracions a aquest diari, Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès, ha explicat que la situació és complicada i que els hi ha arribat l'avís que Osona "podria quedar-se sense aigua amb poc temps". Colomer també ha afegit que "ens han demanat que ajudéssim a la comarca veïna perquè no patís restriccions més severes".

Per altra banda, Carles Banús, vicepresident primer del Consell Comarcal d'Osona, remarca que Osona s'ha trobat amb una doble problemàtica. A més de la sequera -que es regula a través dels plans-, perillava l'abastament d'aigua a una població de 70.000 habitants. En concret, el riu Ter baixava molt sec a la zona de Malars, a Gurb, des d'on es capta aquest recurs.

Arran d'aquesta situació, Agents Rurals també ha iniciat a Osona i al Ripollès un operatiu especial per comprovar que no es facin captacions d'aigua superficials a la conca del Ter i els seus afluents que no sigui per abastament urbà, sobretot entre Manlleu i Ripoll. "La nostra prioritat és l'aigua en boca per a la gent i els animals", explica Banús.

Per tot plegat, el vicepresident primer del Consell Comarcal insta a fer un consum responsable de l'aigua i evitar-ne fer-ne usos superflus.

A l'espera de pluges
A més de les restriccions de dissabte, també s'han portat a terme altres accions des de l'ACA -en coordinació amb el Consell Comarcal-, com la tancada algunes comportes, que han permès guanyar cabal. "Semblava que diumenge al migdia els nivells s'havien pogut recuperar i es pot garantir l'abastament", explica Banús.

D'altra banda, també s'espera amb candeletes la possibilitat de ruixats intensos -a partir de dimecres- que pugui revertir la situació.