ERC avisa Junts que «excloure's» de la taula de diàleg «debilita» l'independentisme

La portaveu republicana, Marta Vilalta, considera que "costa d'entendre" que el soci del Govern no participi de la negociació i defensa anar "pas a pas" en els acords parcials per a la desjudicialització

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns. | ERC / Marc Puig
25 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:52h
ERC enceta una setmana decisiva abans de tancar el curs polític. Els republicans pretenen concloure el mes de juliol amb la represa de la taula de diàleg -una reunió que podria ser dimecres a Madrid i en què el Govern hi vol exhibir "acords" en la desjudicialització del conflicte-, per donar recorregut a la negociació entre executius. En la compareixença de premsa posterior a la reunió de l'executiva, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat continuar "fent camí" per assolir avenços parcials en l'agenda antirepressiva -sense renunciar a l'objectiu de l'amnistia- i ha fet una nova crida a Junts perquè s'integri a la taula de diàleg. Vilalta ha advertit el soci del Govern que "excloure's" de la negociació "debilital'¡ndependentisme" i li ha recordat que "costa d'entendre" renunciar a la defensa de "consensos" que són "majoritaris" a Catalunya.

El que no ha concretat la secretària general adjunta d'ERC és si el Govern ampliarà la delegació catalana a la taula de diàleg amb més integrants de l'executiu, tenint en compte que Junts no pensa participar-hi. En l'última reunió, el 15 de setembre al Palau de la Generalitat, hi van ser presents la consellera Laura Vilagrà i el conseller Roger Torrent. La portaveu republicana ha traslladat a Junts que el més rendible seria contribuir a "fer passos endavant" en la resolució del conflicte en lloc de "criticar o ridiculitzar" la taula de negociació".

Sobre la concreció de les enteses que es puguin fer públiques després de la reunió d'aquesta setmana a la Moncloa, Vilalta ha recordat que els republicans no aparquen "cap demanda". "El millor marc és que no existeixi la repressió", ha apunta la secretària general adjunta d'ERC, que ha demanat "fets" i no "paraules" al govern espanyol. "Sabem que el camí és difícil, però només avançarem fent camí", ha insistit Vilalta. "És el moment de passar de les paraules, dels compromisos i dels reconeixements a les accions concretes", ha reblat.

Sense concretar quin serà el posicionament d'ERC en relació a la reforma del delicte de sedició ni concretar amb quins acords parcials el partit sortiria satisfet de la reunió de la taula de diàleg, Vilalta ha posat el focus en la Moncloa. Ha recordat al govern espanyol que el recorregut per resoldre el conflicte polític és "irreversible". "Per tant, com més aviat s'hi posin, millor per a tothom", ha recalcat.