Aragonès avisa que les institucions no estan al servei «d'una o dues persones»

Junqueras defensa que s'ha de complir amb el reglament del Parlament i assegura que si la causa de Borràs "afectés un membre d'ERC, s'hauria apartat per a no perjudicar les institucions ni el prestigi de l'independentisme"

Pere Aragonès, Marta Vilalta i l'alcalde de Palamós, aquest dissabte al Baix Empordà
Pere Aragonès, Marta Vilalta i l'alcalde de Palamós, aquest dissabte al Baix Empordà | ACN
NacióDigital
23 de juliol del 2022
Actualitzat a les 20:07h
El president de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha refermat el compromís del partit "contra la corrupció", en clara al·lusió al cas de presumpte fraccionament de contractes de l'ara presidenta del Parlament, Laura Borràs, quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). "La corrupció no la volem enlloc, és el pitjor atac que poden tenir els recursos públics, que són els recursos compartits", ha dit aquest diumenge en un acte del partit a Palamós (Baix Empordà).

Aragonès ha subratllat que "en la Catalunya republicana i en la Catalunya independent" que ja s'està "construint", la corrupció "ni hi té ni hi tindrà lloc". El president no ha esmentat directament cap nom, però sí que ha assegurat que les institucions del país han d'estar al servei de la majoria perquè "no són per a una o dues persones ni per a un projecte"

En aquesta línia, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat en una entrevista a Europa Press la necessitat de complir amb el reglament del Parlament, que en el seu article 25.4 estableix que la mesa ha d'acordar la suspensió d'un diputat quan se li obri judici oral per delictes vinculats amb la corrupció, com és el cas de Borràs. A parer seu, la causa contra la presidenta de la cambra catalana "no té res a veure amb l'1-O ni amb cap de les causes" que a polítics i líders independentistes els van portar a presó.

Per tot això, Junqueras ha considerat que si el cas de Borràs "afectés un membre, militant o a un càrrec electe d'ERC, tothom sap que ja s'hauria apartat. S'hauria apartat per si mateix, s'hauria apartat per a no perjudicar les institucions i per a no perjudicar el prestigi del conjunt de l'independentisme", ha etzibat. Sobre el futur del govern amb Junts, el dirigent republicà ha emplaçat el partit liderat per Jordi Turull i la mateixa Borràs a explicar la seva alternativa si no estan a gust en l'executiu i els ha convidat a "prendre les decisions que creguin que han de prendre", encara que ha evitat especular sobre què passaria amb una possible ruptura. Quant a això, ha explicat que ell parla amb molta gent, també de Junts, i molts li traslladen que és "impossible" que un escenari així es produeixi

Mentrestant, als jardins 1 d'octubre de Palamós, Aragonès, acompanyat de la diputada republicana Marta Vilalta, han desgranat els eixos sobre els quals pivota la proposta nacional d'ERC. El president ha subratllat que no hi pot haver una transformació completa sense un compromís amb "la radicalitat democràtica" que demana aconseguir que la ciutadania de Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur, a través d'un referèndum "reconegut" i després d'una "campanya normal" sense haver d'anar a defensar col·legis electorals: "I quan aconseguim això, ja sabeu i no és cap sorpresa que la nostra campanya serà pel sí, perquè aconseguim la república catalana i la independència de Catalunya per posar-la al servei de la majoria de la ciutadania de Catalunya".

Posant el focus, també, en allunyar la política dels personalismes o protagonismes, Marta Vilalta ha situat ERC com l'opció per superar "la vella política" i ha defensat que "davant d'aquells que s'enroquen i que estan còmodes en un racó, construcció de consensos que és més difícil, però més útil per al país, i davant d'aquells que entenen la política com una eina personal, nosaltres la reivindiquem com una eina col·lectiva perquè política s'escriu en primera persona del plural, no en primera personal del singular".

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC ha instat a superar aquesta "vella política" que vol apuntar que "les coses s'han fet sempre així i s'han de seguir fent com sempre". Ha dit que "a això en aquest país hi hem estat acostumats molts anys, a aquella sociovergència que ara ens pot semblar que queda lluny, però que quan pot sempre es torna a reconstituir". En aquest sentit, ha sostingut que només amb polítiques transformadores i republicanes es poden "superar les velles maneres i les inèrcies de fer política que consisteix en repartir-se el país ara un ara l'altre".

Durant la seva intervenció, i seguint el fil del referèndum reconegut i el camí cap a la independència de Catalunya, Vilalta ha defensat la taula de diàleg i ha subratllat que ERC té "molt clar" el full de ruta per aconseguir-ho i és, ha apuntat, a través de grans consensos, l'amnistia i l'autodeterminació. "La via per aconseguir-ho és ser cada vegada més i cada vegada més forts i, sí, defensar-ho a tot arreu, als carrers, a les places, però també a totes les taules de negociació i tots els espais que tinguem per confrontar les nostres idees amb aquells amb qui realment ens juguem el nostre futur", ha afegit. Vilalta també ha rebatut les crítiques i ha afirmat que ERC "de desorientat no té res". Per a ella, "el camí es fa caminant, no només a Twitter i no només a grups de Whatsapp, sinó picant pedra i fent que les coses passin".

Per la seva banda, Aragonès ha repassat algunes de les polítiques en clau de transformació liderades per ERC com ara la gratuïtat d'infantil 2 a les escoles bressol, l'avançament del curs escolar per no deixar enrere famílies en situació de vulnerabilitat, la lluita contra el canvi climàtic i l'aposta per la reindustrialització en clau verda i digital. L'acte d'ERC també ha posat el focus en les pròximes eleccions municipals i en la importància dels ajuntaments com a "múscul" polític de Catalunya.