Elia Tortolero: «Quan arribi al Congrés, no podem perdre l'oportunitat de reformar la sedició»

La portaveu del PSC obre la porta a un acord de pressupostos amb el Govern: "Volem col·laborar"

Elia Tortolero, durant l'entrevista amb NacióDigital.
Elia Tortolero, durant l'entrevista amb NacióDigital. | Pau Ollé
22 de juliol del 2022
Actualitzat a les 21:07h
Elia Tortolero (Sant Joan de Vilatorrada, 1988) és, juntament amb Esther Niubó, la portaveu més jove que ha tingut el PSC. Va assumir el càrrec al desembre, quan Salvador Illa es va convertir formalment en el líder del partit, i s'ha reincorporat recentment després del permís de maternitat. Entén la seva tria, com a dona jove i, en el moment d'assumir la funció, embarassada, com un missatge que vol transmetre el partit de portes enfora. Considera que la política ha d'aprendre a acostar-se a un electorat, el dels joves, amb mesures que impactin en les seves vides. Ella, mestra de professió i alcaldable a Sant Joan de Vilatorrada, assegura que no hi renuncia des del seu càrrec. 

Com a portaveu, cada dilluns s'ha de plantar davant dels periodistes i fixar la posició del partit sobre les qüestions candents de l'actualitat política. A les portes del comitè federal del PSOE d'aquest dissabte, celebra que el PSC guanyi pes a la cúpula de Ferraz. I, fixant la mirada en la reunió de la taula de diàleg de la setmana que ve i els passos endavant en matèria de desjudicialització, considera que la reforma de la sedició és una "oportunitat" quan tingui garanties de prosperar al Congrés. La tardor estarà marcada també pels pressupostos tant a Catalunya com a l'Estat. Tortolero considera que seria òptim que el PSC pogués participar en l'aprovació dels de la Generalitat. 

- Amb la incorporació de Miquel Iceta a l'executiva del PSOE, el PSC comptarà amb fins a cinc representants a la cúpula de Ferraz. Com entén aquest increment del pes català a la direcció del PSOE?

- Ho celebrem. És important que, davant la situació econòmica complicada que està produint la guerra de Putin, el PSC pugui col·laborar i dir la seva. El nostre posicionament és estar sempre amb Pedro Sánchez, que està fent polítiques que reverteixen directament en la societat.

- Com vol influir el PSC a Ferraz?

- Volem ser-hi per tenir veu des de Catalunya, però amb polítiques que tinguin un impacte arreu i que incideixen en les classes mitjanes i treballadores, que sempre són les més repercutides quan hi ha crisis.

- Després del cop electoral a Andalusia, el PSC sent la responsabilitat de garantir la continuïtat de Sánchez a la Moncloa a les eleccions generals del 2023?

- Està clar que el que ha passat a Andalusia són un mals resultats. Volem treballar perquè el govern espanyol continuï liderat per Sánchez. Des del PSC ens hi deixarem la pell perquè Catalunya torni a donar la victòria al PSOE.

"Des del PSC ens hi deixarem la pell perquè Catalunya torni a donar la victòria al PSOE"

- La inflació està disparada, el BCE ha apujat els tipus d’interès, a Europa es parla de restriccions de gas... Com creu que serà la tardor per als catalans?

- Quan hi ha crisis com les que vivim, hi ha dues maneres d’entomar la política. Una és la del PP, que va imposar retallades. L'altra és la que està fent ara el govern de Sánchez, que passa per, per exemple, posar un impost a la banca i a les elèctriques i que reverteixi en polítiques d'esquerres i de sentit comú perquè els que menys tenen no hagin de pagar de nou els plats trencats. Tinc l’esperança que, gràcies a les polítiques que està fent el govern espanyol, les classes treballadores puguin estar cobertes i notar l'impacte mínimament.
 

Elia Tortolero va assumir el càrrec de portaveu del PSC el desembre passat. Foto: Pau Ollé


- Cal que aquests impostos a la banca i a les elèctriques, així com un a les grans fortunes que fins ara no s'ha aplicat, siguin de caràcter estructural i no conjuntural?

- Ara mateix no és el meu posicionament. El que ha fet el govern espanyol està bé. En tot cas es poden estudiar altres mesures, però ara mateix les que s’han aprovat són les que pertoquen.

- Quines mesures hauria de prendre el Govern per mitigar l’impacte econòmic del conflicte a Ucraïna?

- Es pot fer molt més. Es va reunir dues vegades amb els grups i encara estem esperant resposta de com entoma responsabilitats per prendre mesures concretes.

- Una de les peticions que fa el president Pere Aragonès és disposar de més marge de dèficit. Ha de fer aquesta concessió el govern espanyol?

- Aragonès sempre passa la pilota al govern d’Espanya. Li demanem que afronti la situació i prengui mesures concretes. Estem a l'espera que ens expliqui quines mesures pensa aplicar.

- El PSC està disposat a aprovat els propers pressupostos de la Generalitat?

- Hem tingut un primer contacte amb el conseller Giró, ens calen més reunions. Però el PSC sempre estarà allà i col·laborarà en positiu. No posarem pals a les rodes si hi ha alguna cosa que pot fer avançar Catalunya. De moment no coneixem el document i les mesures concretes, però tant de bo puguem arribar a un acord amb el Govern.

"Tant de bo puguem arribar a un acord de pressupostos amb el Govern"

- Hi ha sintonia amb el conseller Giró?

- Vam escoltar la seva proposta i estem esperant tenir mesures concretes per dir nosaltres la nostra.
 

Tortolero, en un moment de l'entrevista. Foto: Pau Ollé


- Però la música sona bé o sona lluny?

- Estem distants d'aquest Govern, no és l'executiu que voldria que tingués Catalunya, però sí que hi volem col·laborar. Volem veure com sona la música, de moment va ser un primer contacte i encara no hi ha música. El PSC serà allà on sigui útil.

- Què espera el PSC de la reunió de la taula de diàleg de la setmana que ve?

- És una molt bona notícia que es reuneixi la taula de diàleg. Quan podem parlar i entomem les coses que ens preocupen, estic segura que hi ha més coses que ens uneixen que les que ens separen. Ens agradaria que en aquesta taula hi fos Junts. Els demanem que s’ho repensin, perquè cal que estigui el Govern al complet. Si no hi són, el diàleg d’alguna manera neix coix. Esperem el màxim d’acords i de punts de trobada, estic segura que els trobarem.
 
- Els possibles acords seran més febles si Junts no hi és a la taula?

- Per la nostra part, no. Però ens agradaria que hi fossin, perquè segur que tenen una opinió diferent a la d’ERC i podrien aportar.

- Tant Moncloa com el Govern han apuntat que hi haurà avenços concrets en matèria de desjudicialització. Quins poden ser els acords?

- No els coneixem. Estarem amatents.

"Si Junts no hi és a la taula, d'alguna manera el diàleg neix coix"

- S’ha de reformar el delicte de sedició abans que s’acabi la legislatura?

- Hem dit que sí, abans que s’acabi la legislatura no ho sabem. El govern espanyol ho portarà al Congrés quan hi hagi els vots necessaris. En tot cas, ERC i Junts han de decidir el seu posicionament, però quan ho portem al Congrés hem de tenir clar que tirarà endavant, no es pot perdre l’oportunitat.

- Per què ha de servir aquesta reforma de la sedició?

- És una millora per a Catalunya amb tot el que ha passat i sempre remarem en aquesta posició, el PSC ho té claríssim.
 

La portaveu del PSC també és alcaldable a Sant Joan de Vilatorrada. Foto: Pau Ollé


- Però ha de permetre que tornin, per exemple, els dirigents exiliats i que s’arxivin causes judicials?

- Hi ha gent que està fora i que, quan ho cregui oportú, ha de tornar a retre comptes davant de la justícia com van fer els seus companys. Això està al marge de la reforma.

- Em referia a si ha de suposar que puguin tornar sense risc d’anar a la presó.

- El que està clar és que han de decidir, en el moment que creguin oportú, tornar i retre comptes davant de la justícia. Ara per ara el delicte de sedició és el que és, no s’ha reformat. Quan tornin, si s’ha reformat, en podrem tornar a parlar.

- Què ha de fer la presidenta del Parlament, Laura Borràs, si se li obre judici oral pel cas de fraccionament de contractes?

- Primer, la presidenta ha de decidir ella mateixa què vol fer. Segon, la presumpció d’innocència per davant de tot. I tercer, la presidenta ha de tenir clar que no poden arrossegar les institucions de Catalunya. El missatge és clar: no hi pot haver cap persona per davant de les institucions.

- Creu que l’article 25.4 del reglament del Parlament posa en escac la presumpció d’innocència?

- No es pot modificar un article en base a la persona. Junts va votar aquest article perquè el va posar la CUP. Són les normes de les quals ens hem dotat. Si nosaltres mateixos no les complim, la política deixa de tenir sentit.

- Aquest dijous PSC, ERC, comuns i la CUP van reclamar a Borràs prendre accions contra el diputat Dalmases per haver intimidat una periodista. Quines conseqüències hauria de tenir aquesta conducta?

- És molt greu que un diputat es comporti com ho va fer amb una periodista sense respectar la llibertat de premsa. Hem fet aquesta carta perquè la presidenta prengui les accions que cregui necessària. Estic segura que ho farà.

"La presidenta del Parlament tindrà la suficient capacitat com per decidir quina és la mesura que s’ha d’aplicar amb el diputat Dalmases"

- Aquestes accions poden, segons el codi de conducta del Parlament, anar des d’una amonestació pública a una multa o, si es considera molt greu, la suspensió temporal. A quin nivell s’hauria de situar la resposta?

- El tema és greu i com a dona em preocupa. La presidenta tindrà la suficient capacitat com per decidir quina és la mesura que s’ha d’aplicar.
 

Tortolero troba "molt greu" l'actuació de Dalmases al "FAQS" del 9 de juliol. Foto: Pau Ollé


Tornarà a ser candidata a les eleccions municipals per Sant Joan de Vilatorrada. És una plaça difícil per al PSC. Quines perspectives té?

- Jo espero ser l’alcaldessa de Sant Joan de Vilatorrada. De fet, la primera alcaldessa. Les eleccions són difícils perquè l’ajuntament està molt fragmentat, però tenim possibilitats i ens hi deixarem la pell.

- El PSC ha d’encaminar-se cap a un futur de pactes que inclogui ERC per, per exemple, governar la Generalitat?  

- El PSC treballa per arribar a acords amb tothom qui és possible. Vam guanyar les eleccions a Catalunya i aspirem a treure la majoria suficient com per governar. Illa serà el proper president de Catalunya i, quan arribi el moment dels pactes, ja es veurà.

- Però prioritzaran pactes d'esquerres?

- El que està clar és que el fet que governi la dreta és una mala notícia per a tothom, com comentàvem abans en el cas de l'Estat. El PSC sempre sumarà perquè això no passi.

- Per tant, no sumaria amb Junts.

- Per a nosaltres Junts sempre ha estat la dreta, però no tenim els números davant.
 
- Vostè és mestra. Està d’acord amb què s’avanci l’inici del curs escolar?

- El que no estic d’acord és amb el fet que un conseller prengui decisions sense acordar-les amb la comunitat educativa i els sindicats. El conseller s’ha equivocat moltíssim, si ho hagués fet d’una altra manera estic convençuda que haguéssim pogut arribar a acords. A aquest Govern li cal trepitjar el carrer i saber què necessiten els diferents col·lectius.

"A aquest Govern li cal trepitjar el carrer i saber què necessiten els diferents col·lectius"

- Aquest dilluns, el TSJC va tombar per primera vegada una petició del 25% de castellà a una aula d’una escola de Barcelona. Ho considera un triomf de la nova llei aprovada pel Parlament?

- Vam aprovar una llei perquè la que hi havia tenia 40 anys i estava desvirtuada, una llei que dona resposta al territori i deixa en mans dels claustres els percentatges que s’han de fer de cada llengua i que diu també que el castellà és llengua d’aprenentatge. Tot el que vagi en aquesta línia, nosaltres hi serem. El que no entenem és que el Govern no vulgui posar percentatges a l’escola i sí els vulgui posar a la universitat.
 

La portaveu del PSC sosté que "polititzar" la llengua "no porta enlloc". Foto: Pau Ollé


- Vostè que va ser senadora uns mesos l'any 2019. Al Congrés s’hauria de poder parlar en català com passa a la cambra alta?

- La meva llengua materna ha estat sempre el castellà i ara a casa meva parlem en català. Ho visc amb absoluta normalitat. Polititzar la llengua no ens porta enlloc. Al Senat parlava en les dues llengües i el debat no està obert al Congrés. Tot el que té a veure amb sentiments, quan ho portem a la política ens equivoquem. La gent viu amb normalitat parlar una llengua o altra.

- Ho preguntava precisament per si caldria normalitzar-ne l'ús també al Congrés.

- Ara mateix la situació al Congrés és que es parla en castellà. Em consta que el tema està sobre la taula, veurem quin recorregut té.
Arxivat a