Aquest article es va publicar originalment el 1 d'abril de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els hospitals van presentar ahir les propostes per assumir la retallada. Foto: Adrià Costa
Ahir a la mitjanit expirava el termini de tots els centres de salut públics de Catalunya per presentar els seus plans de xoc al Departament de Salut. El conseller Boi Ruiz no va voler fer públiques cap de les propostes dels centres, però va assegurar, a la reunió amb els representants de la infermeria de Catalunya, que en cap cas es "traspassaran les línies vermelles" ni "afectaran la qualitat assistencial" dels usuaris.
Saber quina és aquesta línia vermella és difícil atès la situació de diferents centres catalans que hauran de fer malabarismes per assumir les retallades. Els hospitals públics comencen a concretar les retallades per estalviar. Centres com el de Bellvitge han tancat plantes d'hospitalització i alguns quiròfans i reduirà l'activitat a l'estiu deixant de contractar 700 suplents.
El Clínic planteja suprimir fins a 100 llits d'ingrés. Tots els hospitals han posat sobre la taula de Salut mesures semblants. Les retallades també tindran incidència en les llistes d'espera de determinades intervencions que inevitablement creixeran.
La rebaixa d'un 10% de mitjana també afecta els hospitals de gestió privada. És el cas del
Consorci Hospitalari de Vic que reduirà personal però intentarà evitar un ERO -en aquest apartat intentarà aconseguir estalviar 1,5 dels 6 milions de rebaixa del seu pressupost-. Altres línies que assumirà el centre seran la reducció de despesa en material hospitalari i material farmacèutic, i també aplicant un programa de reorganització interna. Un altre exemple similar és el de
l'Hospital de Campdevànol , l'hospital comarcal del Ripollès. La direcció analitza com funcionar amb 1,2 milions menys (una retallada del 9,6%) i hores d'ara no descarta cap mesura. Ni reduir qualsevol dels serveis que ofereix actualment, ni augmentar l'activitat privada -hores d'ara suposa un 4%- ni plantejar un ERO.
Els mateixos trencaclosques es repeteixen a la majoria dels centres sanitaris catalans. El conseller va assegurar que el Departament contemplarà els criteris tècnics dels plans de xoc, i que tot allò que sigui contrari a la "qualitat assistencial" no es portarà a terme. En aquest sentit, va dir que "no s'han plantejat ni es plantejarà" fer pagar per cap prestació que ara sigui gratuïta". Ruiz no va donar detalls de les propostes que han fet els centres, però per exemple va avançar que "mentre els malalts siguin operats", els quiròfans "poden tancar al matí, a la tarda o quan vulguin". En aquesta línia, va dir que "és un debat estèril" parlar ara de com afectaran les mesures".
Ruiz va indicar que la Generalitat anunciarà les mesures definitives el dia 22 d'abril, data en què han de començar a discutir-se els pressupostos del 2011. El conseller també va lamentar que hagin anat sortint a la llum pública algunes de les mesures dels centres. "S'ha dit de tot per part de sindicats i comitès d'empresa" i això "no fa cap bé al país i les persones".
Pajín rebutja el copagament sanitari
Per altra banda, la ministra espanyola de Sanitat, Leire Pajín, ha expressat aquest divendres el seu rebuig frontal a l'aplicació a l'Estat del copagament sanitari tot i que aquesta és una de les mesures que s'han posat sobre la taula a algunes comunitats per reduir el dèficit. Segons Pajín el copagament és "profundament injust" i no ajuda a finançar la sostenibilitat del sistema. "Estem disposats a parlar de com garantir el sistema de salut, però mai que els ciutadans hagin de pagar un sistema que afortunadament avui és universal i que gràcies a ell hi ha l'esperança de vida i la qualitat de vida que hi ha al nostre país", ha sentenciat.
Pancarta contra les retallades a l'Hospita General de Vic. Foto: Adrià Costa
Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te'n subscriptor
hola