1 de 10
ECONOMIA

Moviment històric del BCE: apuja els tipus d'interès 0,5 punts, el doble del previst

La institució trenca amb 11 anys de baixades en el preu del diner i pren una decisió pensada per frenar la inflació

La presidenta del BCE, Christine Lagarde. | ACN
per M.O., Barcelona, Catalunya | 21 de juliol de 2022 a les 15:14 |
Aquest article es va publicar originalment el 21 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Gir històric del Banc Central Europeu (BCE). La institució presidida per Christine Lagarde ha pres una decisió més rellevant del que s'apuntava: ha apujat els tipus d'interès 0,5 punts, el doble del previst. La decisió té com a objectiu controlar la inflació. L'increment és molt superior als plantejaments inicials debatuts en la darrera reunió del consell de govern del BCE del juny, quan es parlava d'una pujada de 0,25 punts. En paral·lel, l'organisme monetari manté la porta oberta a nous increments, en funció de com evolucionin els preus. "En les pròximes reunions seria apropiada una major normalització dels tipus d'interès", ha assenyalat aquest dijous el banc central en un comunicat. El tipus d'interès bàsic se situa ara en el 0,5%.

Els moviments coneguts aquest dijous certifiquen el viratge del BCE, que trenca amb 11 anys de baixades i posa punt i final a una etapa d'estímuls monetaris a la Unió Europea. El gir aplicat pretén evitar un major encariment dels béns i serveis. La mesura afecta de diferents maneres l'economia domèstica, beneficiant estalviadors -que veuran com s'incrementa la rendibilitat dels dipòsits- i penalitzant els endeutats, especialment aquells que tenen productes lligats a tipus variables, com les hipoteques amb aquesta arquitectura. A curt termini, però, i amb la previsió que la inflació es mantindrà elevada, els experts asseguren que la pèrdua de poder adquisitiu és inevitable.


A banda del tipus d'interès bàsic, també pugen els tipus per als préstecs immediats i els tipus per dipositar diners al banc central, que se situen en el 0,75% i en el 0%, respectivament. Segons ha detallat el BCE, els canvis es faran efectius a partir del pròxim 27 de juliol. L'organisme monetari argumenta la seva decisió per l'increment dels riscos inflacionaris. De fet, l'eurozona va tancar el passat mes de juny amb una inflació del 8,6%, un rècord històric. En aquest sentit, insisteix que està disposat a fer ús de "tots els seus instruments" per assegurar que el ritme de creixement dels preus s'estabilitzi al voltant del 2%.

L'anunci del BCE no es pot deslligar tampoc dels fets succeïts a Itàlia, amb la caiguda de Mario Draghi i en plena preocupació per les primers de risc als països del sud d'Europa. La cotització de l'euro respecte el dòlar ha reaccionat amb pujades després de l'anunci. D'aquesta manera, el canvi de la moneda europea ha arribat als 1,0261 dòlars, una centèsima més alt que el registrat en el tancament del dia anterior i apropant-se a màxims des de principis del mes de juny. Va arribar a caure per sota del nivell de paritat amb el "bitllet verd".


El BCE va posar en marxa el programa de compra d'actius (APP) el passat 1 de juliol, tot i que manté l'estratègia de continuar reinvertint els ingressos derivats d'aquest per mantenir unes condicions de liquiditat "adequades" als mercats. A més, el banc central referma la seva intenció de reinvertir, almenys fins a finals de 2024, els ingressos obtinguts a través del programa de compres d'emergència per la pandèmia (PEPP).

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació