Nou recurs de Borràs al TSJC per mirar d'aturar l'obertura del judici oral

La defensa de la presidenta del Parlament impugna la decisió del jutge instructor de no apartar-se de la causa per manca d'imparcialitat i denuncia vulneracions de diversos drets fonamentals

Laura Borràs, aquest dimecres.
Laura Borràs, aquest dimecres. | Pau Ollé
20 de juliol del 2022
Actualitzat a les 17:44h
La defensa de Laura Borràs ha presentat aquest dimecres un nou recurs al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) per mirar de frenar l'obertura de judici oral, que posaria el càrrec de la presidenta del Parlament contra les cordes. L'advocat Gonzalo Boye, que pilota la defensa de la líder de Junts, ha presentat un recurs d'apel·lació contra la decisió del jutge instructor, Carlos Ramos, de no apartar-se de la causa. Boye va presentar un incident de recusació per manca d'imparcialitat del jutge Ramos, que va rebutjar-lo i va retreure a l'advocat un intent d'obstaculitzar la tramitació de la causa per evitar l'obertura de judici. 

El recurs es limita únicament a la interlocutòria que rebutja la recusació. La defensa de Borràs assenyala que el magistrat instructor no ha respectat les "formalitats bàsiques" que estableix la llei orgànica del poder judicial pel que fa al procediment normal i denuncia una vulneració del dret a la tutela judicial efectiva, al dret a un procés amb garanties i també el dret a un jutge imparcial. "L'abús de dret ve a partir de la pròpia omissió de les normes bàsiques de procediment, que causen a més indefensió", diu Boye, que insinua que l'instructor no té interès en que s'esgrimeixi si hi ha altres motius per recusar-lo. 

La defensa manté que no és correcte que el propi jutge que s'està recusant rebutgi la seva recusació. "Passa a ser jutge i part al mateix temps", indica Boye. El recurs explica que encara que s'hagi desestimat la recusació del jutge Ramos en altres ocasions, això no el fa "immune" a d'altres recusacions que hi pugui haver. Recorda, també, que els casos en què s'ha avalat la imparcialitat del jutge en l'àmbit espanyol es troben impugnats al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). "No seria la primera vegada que els criteris sobre falta d'imparcialitat difereixen entre la jurisdicció nacional i la supranacional", diu l'advocat.

La defensa insisteix que els motius que Ramos ha donat per no apartar-se "confirmen la seva manca d'imparcialitat" i denuncia que els arguments del jutge es basen en la interpretació "nacional" de la imparcialitat judicial. Per això, Boye repassa la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i el TEDH en aquest sentit, que indica entre altres coses que la imparcialitat del jutge ha d'existir també en el cas del jutge instructor, no només del jutge que dicta sentència. Per tot plegat, Boye demana al TSJC que anul·li la interlocutòria i ordeni al jutge Ramos que tramiti la recusació tal com correspon.