Borràs va pressionar la periodista del «FAQS» perquè disculpés Dalmases en públic

La presidenta del Parlament es va posar en contacte amb l'afectada i va comunicar al grup parlamentari de Junts que havia mogut fils perquè col·laborés a evitar el desgast del diputat

Francesc de Dalmases, aquest dimecres al Parlament.
Francesc de Dalmases, aquest dimecres al Parlament. | Pau Ollé
Oriol March / Joan Serra Carné / Sara González
20 de juliol del 2022
Actualitzat el 21 de juliol a les 17:19h
Quan s'ha acabat la jornada matinal al Parlament, el diputat Francesc de Dalmases ha baixat les escales acompanyat de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, i de la secretària segona de la mesa, Aurora Madaula. Darrere seu, resseguint el camí de la catifa vermella, hi anaven els principals col·laboradors de Borràs, també màxima dirigent de Junts. Una imatge de protecció i de suport a Dalmases, al centre de la polèmica aquests dies per la intimidació a una periodista del FAQS en el programa del 9 de juliol, revelada per NacióDigital i Eldiario.es. La presidenta del Parlament ha mostrat suport explícit dins i fora del partit a la figura del diputat, que exerceix com la seva mà dreta, i s'ha mobilitzat per minimitzar les conseqüències del cas. Fins al punt que, segons ha pogut saber aquest diari de diverses fonts consultades, es va posar en contacte amb la periodista per reclamar-li que exonerés públicament Dalmases de l'episodi de fa dues setmanes.

El moviment de Borràs es va produir quan la conducta de Dalmases ja era de domini públic per les informacions periodístiques, amb confirmació del director del programa inclosa. Fins i tot la CCMA ja havia encarregat una investigació del cas. Contactats per aquest diari, portaveus de la presidenta del Parlament han evitat, d'entrada, qualsevol valoració oficial de l'acció de Borràs. Amb posterioritat, han traslladat aquest missatge: "Com a norma general, la presidenta no confirma ni desmenteix l'existència o el contingut de converses privades".

La mateixa presidenta de Junts, en una reunió del grup parlamentari celebrada dimarts al matí, va fer constar als diputats de la formació que havia existit aquest contacte amb la periodista. I també va apuntar que, a partir d'aquí, quedava oberta la possibilitat que la treballadora del FAQSacceptés públicament el tuit que va fer Dalmases sobre el cas, escenari que no s'ha acabat produint. En la trobada amb el grup de Junts, la presidenta del Parlament va intervenir per defensar la seva mà dreta -que també va parlar- davant de la resta de diputats del partit. Dalmases ha comptat en els darrers dies amb el suport de Borràs, que va presenciar l'escena de tensió a les instal·lacions de TV3 perquè estava dins del camerino on es va intimidar la periodista.

El vicepresident de Junts, després de la publicació de les informacions, va fer un tuit en el qual treia ferro a l'episodi i l'emmarcava dins d'un context "professional". El director del FAQS, Pere Mas, va sortir públicament a avalar els fets documentats -a través de quatre testimonis- per aquest diari i elDiario.es, i l'endemà Dalmases va disculpar-se davant de qui s'hagués pogut sentir "ofès" amb la seva actitud. També va aprofitar per ressaltar el seu compromís amb els mitjans públics. Dimarts al vespre, NacióDigital també va consignar les pressions efectuades pel vicepresident de Junts a periodistes de Catalunya Ràdio i de l'ACN, la ràdio i l'agència de notícies públiques. El diputat, que deixa la responsabilitat de portaveu en tasques parlamentàries fins que s'esclareixi el cas en un procediment intern a Junts, era el representant del partit a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que es reuneix divendres vinent, tal com consta en el calendari de sessions del mes de juliol.

Una de les novetats de la jornada l'ha protagonitzat ERC, que ha decidit, com també han fet els comuns, portar el cas a la mesa del Parlament, presidida per Borràs i on també hi ha Madaula, que dimarts a la tarda va fer un tuit referint-se a una presumpta "sensació de setge", en referència a Dalmases, tot i que no el va citar. Els republicans reclamen "responsabilitats polítiques" als socis, que fins ara han optat pel silenci en aquest cas. "L'actitud del diputat Dalmases pot haver contravingut, com a mínim, les normes de conducta del Parlament", assegura ERC en un comunicat en el qual troben "intolerables" la conducta del dirigent, que ha estat condemnada tant pels comitès de TV3 com per les organitzacions de periodistes. L'article 8 del codi d'obligat compliment per part dels diputats recull que els diputats han de "tenir cura de l'actitud, el llenguatge emprat i el tracte envers els professionals de la informació" per tal de preservar la "dignitat de la institució". 

La CUP, per la seva banda, que dimarts ja va demanar la dimissió de Dalmases per l'episodi amb la periodista del FAQS, ha fet un pas més en l'esfera parlamentària: ha sol·licitat la compareixença tant del diputat com de la mateixa Borràs a la comissió de control de la CCMA. També demana que hi intervingui el director del programa, Pere Mas

La situació a Junts ha estat presidida per un silenci tens que només s'ha trencat amb un comunicat a primera hora de la tarda, quasi 48 hores després que transcendís la polèmica. La formació ha fet públic un comunicat a les 15.22 hores en què s'explica que Dalmases ha sol·licitat a l'executiva que s'obri un expedient informatiu "per tal d'aclarir i poder rebatre i defensar-se de les acusacions aparegudes en mitjans de comunicació i xarxes socials", les quals considera que són "clarament lesives per a la seva reputació". En la propera reunió de la direcció nacional se sotmetrà a aprovació l'expedient informatiu i la direcció del grup parlamentari proposarà un nou portaveu en funcions a la comissió de la CCMA.

Sectors de la formació han pressionat -així ho assenyalen diverses fonts consultades per NacióDigital- perquè la qüestió sigui abordada en una reunió específica de la direcció. "Hauria de ser així", remarquen els partidaris d'una cita urgent de la cúpula. El malestar s'ha estès dins del partit amb Dalmases, perquè hi ha veus -algunes d'elles amb altes responsabilitats- que temen per l'afectació que pot tenir en les sigles, especialment després de la celebració d'un congrés que consideren un "èxit". "El que ha passat és inadmissible", sostenia dimarts un dirigent de Junts. Cap de les cares visibles de la formació ha sortit públicament a defensar el seu vicepresident.
Arxivat a