Aragonès i Junts topen per la taula de diàleg a les portes de la nova reunió

El president de la Generalitat convida els socis a formar part de la trobada i a aparcar el "com pitjor, millor", però Albert Batet insisteix que la negociació, tal com està plantejada, és "picar ferro fred"

Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament.
Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. | Pau Ollé
Sara González / Oriol March
20 de juliol del 2022
Actualitzat a les 12:03h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha constatat aquest dimecres les diferències que manté amb Junts sobre el diàleg amb l'Estat, especialment significatives tenint en compte que la setmana vinent hi ha programada una nova reunió de la mesa de negociació a Madrid en la qual la formació liderada per Laura Borràs i Jordi Turull no té previst assistir-hi. Aragonès les ha tornat a estendre la mà perquè hi siguin, però no ha tingut èxit. El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha indicat que el diàleg, tal i com està plantejat, és "picar ferro fred" perquè l'Estat no té "predisposició" a negociar. Malgrat això, Aragonès ha indicat que no hi ha "alternativa" al diàleg, i ha volgut posar de manifest que s'ha d'aparcar el discurs del "com pitjor, millor". "Com pitjor, pitjor", ha resumit en resposta a Josep Maria Jové, d'ERC.

"El PSOE no ha fet cap proposta des de l'última reunió de la taula de diàleg, fa un any. Va tombar les propostes de resolució al debat de política general al Congrés: ni desjudicialització, ni Pegasus, ni amnistia. El president Pedro Sánchez diu que té bones intencions, però no proposa solucions. Ha proposat reformar les euroordres amb el PP. Aquesta és la desjudicalització?", s'ha preguntat Batet, que ha indicat que tant el Govern com l'independentisme han de "reflexionar" per tenir una estratègia "guanyadora". Aragonès li ha demanat que hi hagi propostes "concretes" i que, fins que no hi siguin, defensarà el diàleg perquè és la bandera amb la qual va arribar a Palau.

El Govern no suprimirà successions
Una de les conclusions més destacades del congrés de Junts, en el flanc ideològic, és la defensa de suprimir l'impost de successions i donacions, estudiar fer el mateix amb el de patrimoni i abaixar el tipus màxim de l'IRPF del 50% al 45%. Aragonès s'hi ha posicionat en contra, i durant la sessió ha defensat mantenir figures impositives "redistribuitives" amb l'argument que la supressió de successions no forma part del pla de Govern. També ha deixat clar, en tot cas, que l'escenari no és propici per a pujades d'impostos, tenint en compte l'increment del cost de la vida a causa de la inflació.

El líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha emplaçat Aragonès a explicar quines mesures econòmiques prendrà més enllà de les ja aprovades per fer front al context d'inflació. També si pensa reunir els grups, com ja va fer al març i a l'abril per parlar-ne. "Caldrà prendre mesures que no seran fàcils", ha reconegut el president, que ha precisat que aquestes hauran de ser "quirúrgiques" i que requeriran de recursos. De fet, ha tornat a insistir en la petició al govern espanyol per poder augmentar el marge de dèficit. En tot cas, ha precisat que les mesures es prendran en el marc dels pressupostos del 2023, que s'encararan a la tardor. Un cop més, Aragonès també ha apuntat que cal un pacte de rendes que, de moment, es resisteix en el marc de diàleg amb els agents socials. 

La inflació i els nous pressupostos també han centrat la pregunta de Jéssica Albiach, cap de files dels comuns. S'ha obert a negociar els del 2023, però ha demanat que, en la línia contrària del que demana Junts des d'aquest cap de setmana, no s'eliminin els impostos de successions i donacions. Aragonès ha celebrat la mà estesa per parlar dels futurs comptes -el conseller Jaume Giró ha explicat als grups el context dels comptes-, i ha apuntat que el pla de Govern implica no suprimir successions. "No està en el pla de Govern. Els impostos redistribuitius s'han de preservar. Fa deu anys es va treure i es va haver de tornar a posar perquè se'n van veure les conseqüències", ha apuntat el president de la Generalitat. Albiach ha celebrat el posicionament d'Aragonès, perquè successions permet recaptar 1.400 milions d'euros cada any.

Alejandro Fernández, cap de files del PP, ha preguntat sobre els problemes de trànsit a l'AP-7. "Vostès es neguen a ampliar carrils, i proposen mesures cosmètiques. Això demostra els enormes prejudicis que tenen sobre el vehicle privat: es neguen a gestionar la realitat, i gestionen la seva ideologia. A la gent li agrada tenir cotxe propi, i li agrada sortir amb el seu cotxe propi de vacances o de cap de setmana", ha assenyalat Fernández, que ha posat l'accent en la "llibertat" en la mobilitat. "Només hi ha dos camins realistes: ampliar carrils o alliberar la C-32, que és l'autopista més cara d'Europa", ha apuntat el cap de files del PP. Aragonès li ha retret les inversions baixes en infraestructures del governs del seu partit a Catalunya, i ha defensat que el futur del transport és el ferrocarril. "No hi ha hagut cap metre nou de Rodalies, però sí de Ferrocarrils de la Generalitat", ha ressaltat el president.

Després de Fernández, Carlos Carrizosa, de Ciutadans, li ha preguntat si posarà "pals a les rodes" a la candidatura conjunta entre Espanya i Portugal de cara al Mundial de futbol. "Jo de futbol no en sé gaire. No serem impediment per a res, però no ens pot demanar entusiasme amb qualsevol projecte que hi ha sobre la taula", ha apuntat Aragonès. Carrizosa li ha retret l'absència en una reunió en què es va tractar la candidatura, i ha apuntat que hi ha una Catalunya "real" que vol tornar a la "cooperació". "El seu no-nacionalisme és el de disfrutar de les banderes d'Espanya", ha ironitzat Aragonès, que li ha garantit que en esdeveniments de rellevància la Generalitat hi posarà "interès". "Però amb una inflació del 10%, vostè ens ve a parlar de futbol. Amb les dificultats que hi ha, crec que acabar el període de sessions parlant de la selecció espanyola és un bon resum de la seva activitat", ha indicat.