L'Audiència de Barcelona ordena repetir el judici als síndics de l'1-O

El tribunal accepta el recurs de la Fiscalia i revoca l'absolució dels cinc acadèmics més d'un any després del judici

Els síndics de l'1-O, acompanyats de diversos dirigents independentistes, abans del seu judici
Els síndics de l'1-O, acompanyats de diversos dirigents independentistes, abans del seu judici | ACN
19 de juliol del 2022
Actualitzat a les 20:10h
L'Audiència de Barcelona ha revocat l'absolució de la sindicatura electoral de l'1-O i ha ordenat repetir el judici contra els cinc síndics després d'acceptar un recurs de la Fiscalia, tal com han confirmat fonts jurídiques a NacióDigital. El tribunal considera que la jutge no ha argumentat bé la sentència, que fa més d'un any va absoldre els acadèmics, dos dels quals ostenten ara càrrecs polítics de rellevància. Tània Verge és consellera de Feminismes i Josep Pagès és diputat de Junts al Congrés. Jordi Matas, Marc Marsal i Marta Alsina continuen fent la seva tasca com a acadèmics i juristes. 

El tribunal ha trigat més d'un any a resoldre el recurs de la Fiscalia, cosa que ha indignat els afectats. La sentència de Sílvia Pedrola, titular del jutjat penal 11 de Barcelona, va absoldre els cinc acadèmics perquè no es van poder acreditar els delictes que apuntava la Fiscalia. Va negar que hi hagués desobediència i tampoc usurpació de funcions. Durant el judici, la fiscal va tenir un paper controvertit i alguns dels seus moviments van indignar les defenses. Sense anar més lluny, va criticar els advocats defensors no haguessin aportat prou documentació per demostrar la innocència dels síndics, quan en dret penal qui ha d'acreditar un delicte és l'acusació. Ara, la Fiscalia se surt amb la seva.

El marge d'un recurs contra una sentència absolutòria era escàs, com assenyalaven les defenses un cop es va confirmar el moviment de la Fiscalia. El ministeri fiscal creu que es va produir un error en l'apreciació de la prova, especialment en la documental, i també veu contradiccions entre els fets provats i la decisió final de la jutgessa. El fet que dos dels cinc síndics siguin ara aforats pot tenir conseqüències. Verge hauria de ser jutjada al TSJC i Pagès, al Suprem. 

La decisió de l'Audiència de Barcelona suposa un revés a l'intent de desjudicialitzar el conflicte entre Catalunya i l'Estat que van abordar la Generalitat i la Moncloa en les dues darreres reunions -la primera, entre la consellera Vilagrà i el ministre Bolaños; la segona, entre els presidents Aragonès i Sánchez-. La represa del diàleg, amb la reunió de la taula de diàleg prevista per la darrera setmana de juliol, haurà de conviure amb una nova causa judicial contra l'independentisme, en aquest cas contra els síndics de l'1-O.